Kötelező az oltási igazolás az olaszországi ruhaboltokban

Február elsejétől szigorít az olasz kormány: számos helyre csak oltottság ellenében lehet belépni.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 21. 16:43
Milánó, 2021. december 6. Rendőröknek mutatják be az utasok a koronavírus elleni oltás felvételét igazoló QR-kódot a milánói Lanza metróállomáson 2021. december 6-án. Olaszországban december 6-tól az oltottsághoz kötik a tömegközlekedési eszközök használatát, a kulturális és sportlétesítményekbe történő belépést, valamint a vendéglátóhelyek és a szállodák látogatását. A korábbi szabályokkal ellentétben a védettséget kizárólag legalább egy adag oltás felvétele vagy a betegségből történt felgyógyulás igazolhatja. Az országos korlátozások január 15-ig lesznek érvényben. MTI/AP/Andrew Medichini Fotó: Andrew Medichini Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb rendelkezéssel szabályozta az oltási kötelezettséget az olasz kormány, amely pénteken pontos listát közölt arról, melyik hivatalba vagy üzletbe lehet kizárólag oltási igazolással belépni február elsejétől. A Mario Draghi miniszterelnök aláírta kormányrendelet értelmében a következő hónaptól minden üzletben a belépéskor kötelező lesz az oltási igazolás felmutatása, még az esetleges vásárlás vagy fogyasztás előtt.

Így kizárólag oltási igazolással lehet majd belépni például a ruházati termékeket áruló üzletekbe, valamint a könyvesboltokba is. A rendelkezés minden, 12 év feletti olaszra vonatkozik.

Kivételt az élelmiszerüzletek és az alapvető szükségleti cikkeket áruló kereskedelmi egységek jelentenek, mint például a gyógyszertárak. Nem lesz kötelező az oltási igazolás a rendőrségi vagy igazságügyi hivatalokba történő belépéshez sem. Kötelezővé teszik az igazolást a dohányboltokban, a zárt terű újságos standokban, és oltás kell a bankokba, valamint a postahivatalokba történő belépéshez is. Kivételt utóbbi esetben a nyugdíj felvétele jelent. A legalább egy adag oltás felvételét bizonyító igazolást csakis negatív teszteredménnyel lehet kiváltani: a belépés előtti 48 órában végzett PCR-teszttel vagy 72 órával korábban készült antigén gyorsteszttel.

A sajtóban is közölt részletes lista szerint februártól továbbra is teljesen szabadnak számít a belépés – vagyis nem szükséges semmilyen igazolás – az összes kisebb-nagyobb élelmiszerüzletbe, legyen szó a sarki kisboltról vagy a hipermarketről. Igazolás nélkül azonban tilos a helybeni étel- vagy italfogyasztás.

Nem kell igazolás az állatboltokban történő vásárláshoz, az üzemanyag-állomások üzlettereiben, ahol a kassza áll, valamint a higiéniai-egészségügyi cikkeket és orvosi eszközöket áruló boltokban. Nem kell semmilyen igazolás az optikai szalonokban sem. Kizárólag oltottsági igazolással lehet viszont belépni a papír-írószer boltokba, a játékboltokba, a tisztítókba és a műszaki boltokba.

Borítókép: Rendőröknek mutatják be az utasok a koronavírus elleni oltás felvételét igazoló QR-kódot a milánói Lanza metróállomáson 2021. december 6-án. (Fotó: MTI/AP/Andrew Medichini)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.