időjárás 18°C Hella 2022. május 27.
logo

Kötelező az oltási igazolás az olaszországi ruhaboltokban

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.01.21. 16:43
Kötelező az oltási igazolás az olaszországi ruhaboltokban

Újabb rendelkezéssel szabályozta az oltási kötelezettséget az olasz kormány, amely pénteken pontos listát közölt arról, melyik hivatalba vagy üzletbe lehet kizárólag oltási igazolással belépni február elsejétől. A Mario Draghi miniszterelnök aláírta kormányrendelet értelmében a következő hónaptól minden üzletben a belépéskor kötelező lesz az oltási igazolás felmutatása, még az esetleges vásárlás vagy fogyasztás előtt.

Így kizárólag oltási igazolással lehet majd belépni például a ruházati termékeket áruló üzletekbe, valamint a könyvesboltokba is. A rendelkezés minden, 12 év feletti olaszra vonatkozik.

Kivételt az élelmiszerüzletek és az alapvető szükségleti cikkeket áruló kereskedelmi egységek jelentenek, mint például a gyógyszertárak. Nem lesz kötelező az oltási igazolás a rendőrségi vagy igazságügyi hivatalokba történő belépéshez sem. Kötelezővé teszik az igazolást a dohányboltokban, a zárt terű újságos standokban, és oltás kell a bankokba, valamint a postahivatalokba történő belépéshez is. Kivételt utóbbi esetben a nyugdíj felvétele jelent. A legalább egy adag oltás felvételét bizonyító igazolást csakis negatív teszteredménnyel lehet kiváltani: a belépés előtti 48 órában végzett PCR-teszttel vagy 72 órával korábban készült antigén gyorsteszttel.

A sajtóban is közölt részletes lista szerint februártól továbbra is teljesen szabadnak számít a belépés – vagyis nem szükséges semmilyen igazolás – az összes kisebb-nagyobb élelmiszerüzletbe, legyen szó a sarki kisboltról vagy a hipermarketről. Igazolás nélkül azonban tilos a helybeni étel- vagy italfogyasztás.

Nem kell igazolás az állatboltokban történő vásárláshoz, az üzemanyag-állomások üzlettereiben, ahol a kassza áll, valamint a higiéniai-egészségügyi cikkeket és orvosi eszközöket áruló boltokban. Nem kell semmilyen igazolás az optikai szalonokban sem. Kizárólag oltottsági igazolással lehet viszont belépni a papír-írószer boltokba, a játékboltokba, a tisztítókba és a műszaki boltokba.

Borítókép: Rendőröknek mutatják be az utasok a koronavírus elleni oltás felvételét igazoló QR-kódot a milánói Lanza metróállomáson 2021. december 6-án. (Fotó: MTI/AP/Andrew Medichini)