Lapozó: A Google utcaképei buktattak le egy olasz maffiavezért Madridban

Újra az összeomlás szélére kerültek az olasz kórházak · Katalónia meghosszabbította az éjszakai kijárási tilalmat · Egyre több vakcinaellenző család dönt úgy, hogy gyermekét kiveszi a közoktatásból.

Forrás: Mediaworks2022. 01. 07. 15:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra az összeomlás szélére kerültek az olasz kórházak

Az omikron terjedése ismét térdre kényszerítette az olasz egészségügyi intézeteket. Drámai körülményeket teremtett az új variáns több olasz tartományban. „Az első és második hullámkor tapasztalt elkeserítő állapotokhoz közelítünk, amikor arról kellett döntenünk, hogy kit részesítsünk orvosi ellátásban és kit hagyjunk meghalni. Az egyértelműen látszik, hogy nem tudunk mindenkinek ellátást biztosítani” – nyilatkozta a sajtónak a nápolyi Codugno kórház igazgatója. A nápolyi és palermói kórházakban drámai a helyzet, és a kritikus állapotú betegek órákon keresztül várakoznak a mentőautókban. A túlterheltség miatt újra sátorkórházakat állítanak fel. Az intézetek vezetői hangsúlyozzák, hogy a kórházakat elárasztó fertőzött betegek miatt a kezelésre váró páciensek ellátását felfüggesztették. „A műtésre váró betegek egytizedét tudjuk csak ellátni” – nyilatkozta Marco Scatizzi, az olasz sebészek egyesületének elnöke. Az orvosok abban reménykednek, hogy az omikron variáns miatt igen intenzívvé vált járvány mihamarabb eléri tetőfokát és gyorsan lezajlik, hogy végre a többi betegnek is biztosíthassák a megfelelő ellátást. Szakértők szerint kétségtelenül az ünnepek alatti baráti és családi összejövetelek következménye a járványhelyzet ilyen mértékű súlyosbodása. 

Forrás: liberoquotidiano.it, affaritaliani.it

Katalónia meghosszabbította az éjszakai kijárási tilalmat

A régió legfelsőbb bírósága a kormány kérésére jóváhagyta az éjszakai kijárásról szóló intézkedést, így az további 14 napig érvényben marad. Ez azt jelenti, hogy Katalónia legfertőzöttebb településein az emberek továbbra sem mehetnek éjszaka az utcára. Nem ez az egyetlen szigorító intézkedés, ami az omikron variáns miatt megmarad: a katalán kormány a tízfősnél nagyobb találkozókat sem engedélyezi. Az északkelet-spanyolországi régió elnöke nem értett egyet azzal, hogy a központi kormány nem hirdetett ki korlátozásokat az ünnepek idejére. Kevésnek találták a kültéri maszkviselési kötelezettség elrendelését, így saját hatáskörben vezették be újra az alapjogok, például a szabad mozgás korlátozását. Európán belül jelenleg Spanyolországban a legmagasabb a koronavírus-fertőzöttek aránya: százezer lakosra közel háromezer beteg jut. Ez több mint háromszorosa a tavalyi harmadik hullám csúcsán regisztrált adatnak, amely eddig a legsúlyosabb volt a dél-európai országban. A betegek száma a folytatásban is rohamosan emelkedni fog, miután január 5-én és 6-án, vízkereszt alkalmából az ország teljes területén több ezer fős felvonulásokat tartottak a karácsonyi időszak lezárásaként. 

Forrás: efe.com, rtve.es

Egyre több vakcinaellenző család dönt úgy, hogy gyermekét kiveszi a közoktatásból

A Rete 4 olasz televíziós csatorna (Zona Bianca) műsora bemutatta, hogyan fogtak össze a vakcinát visszautasító családok, és egy párhuzamos rendszert kidolgozva úgy döntöttek, hogy gyermekeik otthon, magánúton folytatják a tanulást. A Marche tartományban található Pesaro városban a legmagasabb az alternatív oktatási módot választó családok aránya. Nem ritka, hogy maguk a szülők veszik át a tanárok szerepét és vállalják gyerekeik oktatását, míg mások magántanárok bevonásával oldják meg a tanítást. Ezek a családok még mindig meg vannak győződve arról, hogy a vakcina kísérleti stádiumban van, felvétele komolyabb egészségügyi károkat okozhat, mint amilyen védettséget biztosít.

Forrás: tgcom24.mediaset.it

A Google utcaképei buktattak le egy olasz maffiavezért Madridban

A 61 éves, szicíliai Cosa Nostrához tartozó Gioacchino Gammino maffiafőnököt a madridi Galapagarban tartóztatták le. A férfi húsz éve bujkált a rendőrség elől, és nem értette, hogyan találtak rá. Azt mondta, a családjával sem beszélt tíz éve, hogy rejtve maradjon a hatóságok elől. A férfinak balszerencséje volt, ugyanis ha a Google autója nem fényképezi le egy madridi zöldséges előtt, talán sosem találják meg. A Manuel álnéven bujkáló maffiavezér 2002-ben szökött meg egy római börtönből, amikor egy filmforgatás miatti felfordulást kihasználva azt mondta az őröknek, hogy látogatóként érkezett egy fogvatartotthoz. Szökése után egy évvel gyilkosságért életfogytiglanra ítélték. A rendőrség gyanította, hogy Spanyolországban rejtőzködik, de sosem sikerült rajtaütni. A maffiózó saját maga üzemeltette azt a zöldségest, amely előtt lefotózták. A közvetlen közelében található étterem is az övé volt, amelynek közösségi oldalán séfruhába öltözve pózolt. Végül ez a fénykép segített a férfi végső azonosításában. 

Forrás: 20minutos.es

Borítókép: Az elkövető (Fotó: 20minutos.es)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.