Lapozó: Az omikron variáns felelős a spanyolországi koronavírus fertőzések kilencven százalékáért

Továbbra is Spanyolországban a legmagasabb a munkanélküliek száma az Európai Unióban · Franciaországban háromszáz állami tisztviselőt fenyegettek halállal hét hónap alatt · A belga kórházakban ezentúl nem lesz prioritásuk a koronavírusos betegeknek.

Forrás: Mediaworks-hírcentrum2022. 01. 11. 16:15
Fotó: Alexei Malutin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is Spanyolországban a legmagasabb a munkanélküliek száma az Európai Unióban

Az Eurostat jelentése szerint a foglalkoztatható spanyol lakosság 14,1 százaléka nem jut munkahelyhez. Az uniós statisztika kiemeli azt is, hogy a dél-európai ország a második olyan állam az EU-ban, ahol a fiatalok munkanélkülisége is kiugró. A 25 év alattiak 29 százalékának nincs munkája. A spanyolországi statisztikai adatokat tekintve az utóbbi csoport mégis javuló tendenciát mutat, ugyanis 2008 novembere óta nem csökkent harminc százalék alá a munkanélküli fiatalok aránya. A listán a spanyolokat Görögország követi, ahol az aktív lakosság 13,4 százaléka nem dolgozik, a harmadik helyen pedig Olaszország áll 9,2 százalékkal.

Forrás: Ondacero.es

Franciaországban háromszáz állami tisztviselőt fenyegettek halállal hét hónap alatt

A védettségi igazolvány életbe léptetésétől, azaz 2021 júliusától kezdve egészen 2022 januárjáig összesen háromszáz francia állami tisztviselőt fenyegettek meg kivégzéssel, többnyire azért, mert pártolják a védettségi igazolványt január második felében felváltó oltási igazolvány bevezetését. Közülük hatvanan idén januárban kapták meg a nekik szánt halálos fenyegetést. 

A francia belügyminiszter, Gérald Darmanin kedd reggeli, a francia RTL-nek adott nyilatkozata szerint az állami hivatalnokokat érő erőszakos üzenetek és tényleges támadások száma évről évre nő. 2021 januárja és novembere között 1186 tisztviselő vált támadás célpontjává, 162 parlamenti képviselőt és 605 polgármestert vagy helyettesüket erőszakos fizikai bántalmazás is ért. A belügyminiszter adatai szerint a 2021-es adatok 47 százalékos növekedést jeleznek a 2020-ban regisztrált támadásokhoz képest.

Darmanin elmondta, hogy az utóbbi időben nemcsak az oltásellenesek fenyegetik az állami hivatalnokokat, hanem a radikalizálódó iszlamisták is, illetve – mindenféle okkal – számos más dolgot sérelmező állampolgár is.

Forrás: Francetvinfo.fr

A belga kórházakban ezentúl nem lesz prioritásuk a koronavírusos betegeknek

Médiaértesülésekre hivatkozva a belga RTL kedden arról számolt be, hogy habár az omikron variáns által okozott megbetegedések elárasztják a belga szövetségi ellátórendszerhez tartozó kórházakat, azonban a kezelésre szoruló koronavírusos páciensek már nem fognak elsőbbséget élvezni a más egészségügyi probléma miatt szintén sürgős ellátást igénylő betegekkel szemben.

Az RTL értesülései szerint a szövetségi kormány speciális bizottsága már kidolgozta az omikron okozta járványügyi szükséghelyzet idejére vonatkozó egészségügyi ellátási protokollt. S bár annak véglegesítése még tart, a bizottság elnöke, Marcel van der Auwera elmondta: a szakemberek abban egyetértenek, hogy a Covid-betegek prioritásának korszaka véget ér.

Az eddigi gyakorlat szerint Belgiumban is – csakúgy, mint más, fejlett egészségügyi ellátórendszerrel rendelkező országokban, például Magyarországon is – a kórházi ágyak egy meghatározott és jelentős részét folyamatosan és feltétel nélkül biztosítani kellett a Covid-fertőzés miatt hirtelen ellátásra szoruló betegek számára. Az új protokoll azonban egyenlő elbírálást biztosít majd minden sürgős ellátásra jelentkező betegnek, függetlenül a betegség fajtájától.

Forrás: Rtl.be

Az omikron variáns felelős a spanyolországi koronavírus fertőzések kilencven százalékáért

A spanyol egészségügyi minisztérium legfrissebb jelentéséből kiderült, hogy 2021 decemberéig még a dél-afrikai delta variáns dominált, az ünnepi időszakban azonban az omikron mutáció szaporodott el szélsőségesen. A delta előfordulási aránya harminc százalék alá szorult, vannak olyan autonóm régiók, ahol a betegek mindössze öt százalékának mutatták ki a szervezetében. Spanyolországban soha nem látott mértékben nő a koronavírusos betegek száma. Hétfőre a százezer lakóra jutó esetszám háromezer fő közelébe emelkedett, ami több mint háromszor annyi, mint tavaly ilyenkor, a harmadik hullámban. Múlt hét péntek és e hét hétfő között több mint 292 ezer új beteg és 202 elhunyt került be a nyilvántartásba.

Forrás: 20minutos.es, Rtve.es

Borítókép: Madrid (Fotó: Flickr)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.