Meghaladta az egymilliót az újonnan fertőzöttek száma az USA-ban

Az omikron terjedése miatt egy hét alatt közel kétszeresére emelkedett az új betegek száma.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 04. 15:13
Miami, 2022. január 3. Koronavírus-tesztre vesznek vizsgálati mintát egészségügyi dolgozók egy tesztállomáson Miamiban 2022. január 3-án. Az Egyesült Államokban az új típusú koronavírus omikron variánsa terjedése sokakat késztet arra, hogy teszteltessék magukat az ideiglenes tesztállomásokon. MTI/AP/Rebecca Blackwell Fotó: Rebecca Blackwell Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egymilliónál is több új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak hétfőn az Egyesült Államokban, ilyen sok egy nap alatt még soha nem volt – derült ki a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli összesítéséből. Az adatok azt mutatják, hogy az Egyesült Államokban elkezdődött a járvány ötödik hulláma, a fertőzöttek száma a koronavírus omikron variánsának terjedése miatt növekszik.

A hétfőn feljegyzett 1,084 millió fertőzött csaknem kétszer annyi, mint az egy héttel korábbi 544 329.

Anthony Fauci, a Fehér Ház járványügyi tanácsadója már vasárnap figyelmeztetett arra, hogy a járványgörbe csaknem függőlegesen emelkedik. Az eddigi rekordot – 590 576 fertőzöttet – december 30-án regisztrálták. A halálos áldozatok száma viszont nem nőtt meg jelentősen: hétfőn 1693, a koronavírushoz köthető haláleset történt. Ugyanakkor az adatokat az ünnepek miatt fokozott óvatossággal kell kezelni.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) becslései szerint az esetek több mint 58 százalékát december végén az omikron variáns okozta.

A kórházban ápoltak száma csökkent, de a hatóságok előrejelzése szerint a következő hetekben újra jelentősen növekedik majd. A 330 millió lakosú Egyesült Államokban eddig 56,2 millióan fertőződtek meg a SARS-CoV-2 vírussal, és több mint 827 ezren vesztették életüket miatta. Az Egyesült Államokban tartják számon a legtöbb fertőzöttet a világon. Az amerikaiak 62 százaléka teljes átoltottságú, 33,4 százalékuk pedig az emlékeztető oltást is megkapta.

Borítókép: Koronavírustesztre vesznek vizsgálati mintát egészségügyi dolgozók egy tesztállomáson Miamiban 2022. január 3-án (Fotó: MTI/AP/Rebecca Blackwell)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.