Rekordot döntött a Lampedusába érkezett bevándorlók száma

-

2022. 01. 25. 20:20
Lampedusa, 2022. január 25. Európába igyekvõ illegális bevándorlók kimentésükre várnak egy bárkán a Földközi-tengeren, az olaszországi Lampedusa-sziget partjai elõtt 2022. január 24-én. Az olasz hatóságok hajói 280 migránst vettek a fedélzetükre. Hét illegális bevándorló a tengerbe veszett. MTI/AP/Pau de la Calle Fotó: Pau de la Calle Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kedvezőtlen téli időjárás ellenére még mindig ezrek indulnak útnak Afrikából, hogy a földközi-tengeri migrációs útvonalon keresztül elérjék Európát. Az olaszországi Lampedusára kedden összesen 280 bevándorló érkezett. Az egyiptomi, bangladesi, szudáni és mali migránsok Líbiában szálltak csónakba, ahol a parti őrségnek mindösszesen nyolc illegális bevándorlócsoportot, vagyis 57 személyt sikerült feltartóztatnia.

A migrációs útvonal ráadásul újabb tragédia színterévé vált kedd hajnalban: hét bangladesi bevándorló vesztette életét a tengeren való átkelés közben.

 Az olasz parti őrség hajói a helyszínen részt vettek a mentésben, a felvett személyek közül azonban többen még a fedélzeten, a partra szállás előtt kihűlés következtében elhunytak. – Még egy tragédia, újra ártatlan embereket siratunk – nyilatkozta az eset kapcsán Salvatore Martello, Lampedusa polgármestere. 

– Ezer nehézség közepette fáradozunk, miközben az olasz kormány és Európa megfeledkezett Lampedusáról és lakosairól. Ha nem történnek változások, nem sokáig bírjuk így tovább – tette hozzá a polgármester. Az agrigentói ügyészség ismeretlen tettesek ellen indított vizsgálatot a hajnali szerencsétlenség ügyében, az esetleges embercsempészek felelősségre vonása érdekében. 

– Lampedusa minden bajba jutott megsegítésére kész, ám a helyi lakosokkal szemben tisztességtelen, hogy a civil hajók is itt akarják partra tenni a bevándorlókat. Az ide érkezők nyolcvan százalékát már így is Lampedusa fogadja be tette felelőssé a történtekért a sziget polgármestere Lucia Lamorgese belügyminisztert. 

Anna Maria Bernini, a Hajrá, Olaszország! szenátorasszonya pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy rekordszámú bevándorló érkezett idén Olaszországba. A politikus úgy véli, Lampedusa nem válhat a civil hajók migránstáborává. Hangoztatta, a tengeren bajba jutottakat nem szabad veszni hagyni, aki azonban nem jogosult menedékkérelemre, azt azonnal ki kell utasítani Olaszországból. Kitért arra a felháborító jelenségre is, hogy egyre több illegális bevándorló azzal próbálja elkerülni a hazájába való visszatoloncolást, hogy nem hajlandó az utazáshoz szükséges koronavírustesztnek alávetni magát. A migrációs nyomás óriási a földközi-tengeri útvonalon, az olasz belügyminisztérium által közzétett hivatalos adatok szerint 

az év eleje óta 2051 bevándorló érkezett Olaszországba. A múlt év ugyanezen időszakában számuk lényegesen kevesebb, 827 volt. 

Borítókép: Európába igyekvő illegális bevándorlók kimentésükre várnak egy bárkán a Földközi-tengeren, az olaszországi Lampedusa-sziget partjai előtt 2022. január 24-én (Fotó: MTI/AP/Pau de la Calle)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.