Terrorizmussal is megvádolták a dél-afrikai parlamentet felgyújtó férfit

Az eljárást sokan kifogásolták, szerintük a pszichiátriai betegséggel küzdő férfi csak bűnbak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 11. 13:00
null
Fokváros, 2022. január 3. Sûrû füsttel ég a dél-afrikai parlament teteje, ahol ismét felcsaptak a lángok azt követõen, hogy a tûzoltóknak a délelõtt folyamán sikerült megfékezni az épület tetõszerkezetében elõzõ nap keletkezett lángokat Fokvárosban 2022. január 3-án. A tûzben leomlott az alsóháznak otthont adó épületszárny teteje, és az 1884-ben épült, a felsõháznak helyt adó régi épületszárny teteje. Gyújtogatás és más bûncselekmények, küztük lopás gyanújával õrizetbe vettek egy 49 éves férfit. MTI/EPA/STRINGER Fotó: STRINGER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Dél-afrikai Köztársaság parlamentjének felgyújtásával vádolt férfi ellen terrorizmus miatt is vádat emeltek

− tájékoztatott a helyi ügyészség kedden. Eric Ntabazalila ügyészségi szóvivő a tárgyalás szünetében a sajtónak elmondta, hogy újabb vádpontot csatoltak a vádirathoz, amely szerint a vádlott felrobbantott egy robbanószerkezetet a parlamentben.

A dél-afrikai parlament január 2-án kapott lángra. A tűz a parlamenti épületegyüttes legrégebbi, 1884-ben épült szárnyában keletkezett, ahol több faburkolatú ülésterem is található. A parlament új szárnyában működő alsóház épületrésze teljesen megsemmisült. A kétkamarás dél-afrikai parlament székhelye 1910 óta Fokváros, míg a kormány a fővárosban, Pretoriában ülésezik.

Az ügyben még a helyszínen őrizetbe vettek egy 49 éves hajléktalan férfit, Zandile Christmas Mafét. Három nappal később egy fokvárosi bíróságon vádat is emeltek ellene gyújtogatás és betöréses lopás miatt. Az eljárást sokan kifogásolták. Szerintük a férfi csak bűnbak, a pusztítás legfőbb oka a parlament biztonsági és tűzoltó rendszereinek hiányossága volt. A Mafét védő sztárügyvéd, Dali Mpofu jelezte, hogy védencét paranoid skizofréniával diagnosztizálták január 3-án. Mpofu védte a korrupcióval vádolt egykori dél-afrikai elnököt, Jacob Zumát is.

A dél-afrikai hatóságok előzetes jelentései szerint a tűzjelző rendszer meghibásodott, és az oltószerkezetek nem működtek. A rendszert legutóbb 2017-ben vizsgálták át, a 2020 februárjában esedékes ellenőrzést már nem végezték el. Kedden több mint harmincan tüntettek a fokvárosi bíróság épülete előtt, ahol Mafe ügyét tárgyalják, a férfi szabadon engedését követelve.

Borítókép: Sűrű füsttel ég a dél-afrikai parlament teteje, ahol ismét felcsaptak a lángok azt követően, hogy a tűzoltóknak a délelőtt folyamán sikerült megfékezniük az épület tetőszerkezetében előző nap keletkezett lángokat Fokvárosban 2022. január 3-án (Fotó: MTI/EPA/Stinger)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.