időjárás 30°C Kornél, Soma 2022. július 3.
logo

Több mint ötezer tüntetőt tartóztattak le Kazahsztánban

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.01.09. 10:20 2022.01.09. 14:58
Több mint ötezer tüntetőt tartóztattak le Kazahsztánban

Több mint ötezer embert tartóztattak le Kazahsztánban a tüntetések kezdete óta a kazah belügyminisztérium vasárnap reggeli tájékoztatása szerint.

A tárca azt közölte, hogy az igazságügyi hatóságok 5135 ember ellen indítottak nyomozást különböző szabálysértések miatt. A tájékoztatás szerint a biztonsági erők 16 tagja vesztette életét a zavargások során, és körülbelül 1300-an közülük megsebesültek.

Az egészségügyi minisztérium vasárnapi közleménye szerint legalább 164 ember - köztük két gyerek - vesztette életét az egy hete kezdődött zavargásokban. 

103-an közülük Almatiban, ahonnan a legsúlyosabb összecsapásokat jelentették. A tárca adatai szerint az összecsapásoknak több mint 2200 sebesültje van.

Erlan Turgumbajev belügyminiszter a Habar–24 televíziót arról tájékoztatta, hogy a tüntetések során több mint száz bevásárlóközpont és banképület rongálódott meg, valamint körülbelül négyszáz járművet gyújtottak fel, köztük sok rendőrautót.

− A helyzetet azonban sikerült országszerte stabilizálni, a terrorelhárító egységek folytatják munkájukat

− szögezte le a miniszter.

A kereskedelmi tárca azt közölte, hogy az élelmiszer-ellátás az ország távolabbi régióiban is biztosított. Helyszíni beszámolók szerint az ország legnagyobb városának számító Almatiban körülbelül harminc bolt ismét kinyitott vasárnap, az almati repülőtér azonban továbbra is zárva tart.

A kazah hatóságok szintén hangsúlyozták, hogy sikerült csillapítani a feszültséget, valamint azt közölték, hogy az ország stratégiailag fontos létesítményeit az oroszok vezette katonai szövetség ellenőrzi.

Jóllehet nem tudni, pontosan mely létesítményekről van szó, a múlt héten a Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal azt közölte, hogy a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőterén megerősítették a kulcsfontosságú objektumok fegyveres őrségét.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök a héten segítséget kért a volt szovjet tagköztársaságokat tömörítő, orosz vezetésű Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetétől (ODKB) a helyzet megoldásához, majd bejelentették, hogy az Oroszország által vezetett katonai szövetség több mint hetven katonai repülőgépet és katonákat küldött Kazahsztánba.

Az eseményekkel kapcsolatban mély fájdalmát fejezte ki Ferenc pápa vasárnap és mihamarabbi párbeszédet sürgetett, hozzátéve, hogy imádkozik az áldozatokért. A katolikus egyház vezetője az Úrangyala imádságot (Angelus) kísérő beszédében kifejezte reményét, hogy Közép-Ázsia legnagyobb országában mielőbb helyreáll a rend.

Kazahsztánban napok óta heves összecsapások zajlanak tüntetők és a biztonsági erők között, és ezeknek több tucatnyi halálos áldozatuk van. Az erőszakos tüntetők több középületet kifosztottak és felgyújtottak. A cseppfolyós földgáz árának emelkedése miatt kezdődött tiltakozások országos rezsimellenes tömegmegmozdulássá szélesedtek.

Borítókép: Egy idős tüntetőt vezetnek el a kazah rendvédelmi egységek (Fotó: Sky News)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.