időjárás 23°C Ulrik 2022. július 4.
logo

Újabb kínai repülőgépek sértették meg Tajvan légvédelmi övezetét

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.01.24. 09:02 2022.01.24. 15:15
Újabb kínai repülőgépek sértették meg Tajvan légvédelmi övezetét

Harminckilenc kínai harci repülőgép sértette meg Tajvan légvédelmi övezetét vasárnap − ismertette a tajpeji védelmi minisztérium.

A szinte napi rendszerességű berepülések esetében ilyen mértékű behatolást 2021. október 4. óta nem regisztráltak, amikor összesen ötvenhat kínai harci repülőgép repült be a sziget légvédelmi övezetébe.

A tajpeji tárca beszámolója szerint harmincnyolc, zömében J–10-es és J–16-os vadászgép és egy H–6-os bombázó repült be Tajvan légtérazonosító zónájába. Tajvan válaszul aktiválta légvédelmi rakétarendszereit, és rádión figyelmeztette a kínai pilótákat.

Kína szakadár tartományának tekinti a szigetet, amelyen 1949, a kínai kommunisták polgárháborús győzelme óta önálló kormány működik. Peking és Tajpej között a viszony többéves közeledés után ismét fagyossá vált, miután a Caj Jing-ven tajvani elnök vezette kormányzat elutasította azt az 1992-ben elfogadott, az egy Kína-elvet magában foglaló egyezményt, amelyet Peking a tárgyalások alapfeltételeként kezel.

A kínai kormányzat azóta diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz, és rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében.

Borítókép: A kínai gyártású J–10 vadászgép. (Fotó: STR/AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.