Újabb kínai repülőgépek sértették meg Tajvan légvédelmi övezetét

Harminckilenc gép repült be, ilyen mértékű behatolásra október óta nem volt példa.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 24. 9:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harminckilenc kínai harci repülőgép sértette meg Tajvan légvédelmi övezetét vasárnap − ismertette a tajpeji védelmi minisztérium.

A szinte napi rendszerességű berepülések esetében ilyen mértékű behatolást 2021. október 4. óta nem regisztráltak, amikor összesen ötvenhat kínai harci repülőgép repült be a sziget légvédelmi övezetébe.

A tajpeji tárca beszámolója szerint harmincnyolc, zömében J–10-es és J–16-os vadászgép és egy H–6-os bombázó repült be Tajvan légtérazonosító zónájába. Tajvan válaszul aktiválta légvédelmi rakétarendszereit, és rádión figyelmeztette a kínai pilótákat.

Kína szakadár tartományának tekinti a szigetet, amelyen 1949, a kínai kommunisták polgárháborús győzelme óta önálló kormány működik. Peking és Tajpej között a viszony többéves közeledés után ismét fagyossá vált, miután a Caj Jing-ven tajvani elnök vezette kormányzat elutasította azt az 1992-ben elfogadott, az egy Kína-elvet magában foglaló egyezményt, amelyet Peking a tárgyalások alapfeltételeként kezel.

A kínai kormányzat azóta diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz, és rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében.

Borítókép: A kínai gyártású J–10 vadászgép. (Fotó: STR/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.