A brit külügyminiszter nem ismeri a földrajzot?

Liz Truss tegnapi moszkvai látogatása során kijelentette: Nagy-Britannia nem ismeri el Moszkva fennhatóságát Rosztov és Voronyezs régiók felett.

Magyar Nemzet
2022. 02. 11. 12:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

− Az Egyesült Királyság soha nem fogja elismerni Oroszország fennhatóságát Voronyezs és Rosztov régiók felett − szögezte le tegnapi Szergej Lavrovval való egyeztetése során Liz Truss brit külügyminiszter. 

A határozott kijelentéssel csak egyetlen probléma van: az említett területek Oroszország részei.

Lapértesülések szerint a brit diplomácia vezetőjének kínos mondata után nagykövetének kellett helyreigazítást tennie, elmondta felettesének, mi is ezen régiók valódi jogállása. Truss a kellemetlen helyzetet a találkozót követő sajtótájékoztatón azzal magyarázta, félreértette Lavrov szavait, azt hitte az orosz külügyminiszter ukrán területekről beszél. Ezt követően biztosította tárgyalófelét arról, hogy London természetesen elismeri Moszkva szuverenitását ezen területekkel kapcsolatban. 

Rosztov és Voronyezs régiók egyébként az ukrán határ közelében terülnek el, Oroszország ezen részein tapasztalható a legtöbb csapatmozgósítás az elmúlt hónapokban. Voronyezsben körülbelül húszezer katonát állomásoztat Moszkva, emellett az elmúlt hetekben a háborúhoz elengedhetetlen orvosi felszereléseket is szállítmányozott a régióba. 

Meglepő módon a brit sajtó eddig még csak futtában számolt be a külügyminiszter kínos kijelentéséről, azonban a Twitter közösségi oldalon sokan kommentálták a történteket. 

Jennifer Cassidy ír újságíró és diplomáciai szakértő „rémisztőnek” nevezte magát a tényt, hogy Liz Truss a brit diplomácia vezetője egy ilyen kiélezett, feszültségekkel teli időszakban. 

Több felhasználó Truss a találkozóról beszámoló bejegyzése alá írt hozzászólásban követeli a külügyminiszter azonnali lemondását. Murray Ross skót politikus a brit „Egy idióta külföldön” című sorozat plakátját osztotta meg, melyre a brit diplomáciai vezető arcát vágták be. 

A találkozó egyébként az utóbbi hetek ukrán válság körüli diplomáciai egyeztetéseinek legrosszabbika volt, Szergej Lavrov „a süket és a néma párbeszédeként” írta le a megbeszélést, egy ponton pedig magára is hagyta Trusst a közös sajtótájékoztatójukon. 

Borítókép: Liz Truss brit és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter tegnapi közös sajtótájékoztatójukon Moszkvában (Fotó: EPA/EFE)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.