Az Afrikai Unió elítélte a sorozatos puccsokat a kontinensen

A szervezet több ország tagságát felfüggesztette, beleértve Malit és Szudánt is.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 06. 16:29
Ouagadoudou, 2022. január 25. Mamadou Drabo, a Mentsük meg Burkina Fasót mozgalom vezetõje támogatóihoz beszél a nyugat-afrikai Burkina Faso fõvárosában, Ouagadougouban 2022. január 24-én. Paul-Henri Sandaogo Damiba alezredes ezen a napon közleményében bejelentette: megbuktatta Roch Marc Kaboré elnököt, felfüggesztette az alkotmányt, feloszlatta a kormányt és a parlamentet, valamint lezárta az ország határait. Az Európai Unió és az Egyesült Államok az elfogott áll Fotó: Sophie Garcia Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Afrikai Unió elítélte vasárnapi csúcstalálkozóján az utóbbi egy év sorozatos katonai hatalomátvételeit a kontinensen, utalva a mali, a guineai, a szudáni és a Burkina Fasó-i puccsokra. Ezeknek az országoknak a tagságát rendre felfüggesztette az Afrikai Unió (AU).

A közgyűlésben tag afrikai vezetők mindegyike egyértelműen elítélte az alkotmányellenes kormányváltás modelljét, ennek újbóli megjelenését, vissza-visszatérését és sorozatát

– jelentette ki Bankole Adeoye nigériai politikus, az Afrikai Unió külpolitikai, illetve a béke és a biztonság kérdéseivel foglalkozó bizottságának vezetője.

A pánafrikai szervezet csúcsértekezlete vasárnap estig tart annak székhelyén, az etióp fővárosban. „Az Afrikai Unió nem tolerál semmilyen katonai államcsínyt, annak semmilyen formájában. Soha korábban nem történt meg olyan, hogy egy éven belül négy tagországban is legyen államcsíny” – tette hozzá, emlékeztetve arra, hogy a béke és biztonság tanácsa minden olyan tagországot felfüggesztett, ahol ilyen történt. A csádi Moussa Faki Mahamat, az Afrikai Unió bizottságának elnöke szombat esti megnyitóbeszédében szintén kifejezte sajnálkozását a katonai hatalomátvételek miatt, és felhívta a figyelmet arra, hogy mindenki előtt ismert ezek oka, a terrorizmus terjedése a térségben.

Borítókép: Mamadou Drabo, a Mentsük meg Burkina Fasót! mozgalom vezetője támogatóihoz beszél a nyugat-afrikai Burkina Faso fővárosában 2022. január 24-én (Fotó: MTI/AP/Sophie Garcia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.