Ezek a legfontosabb új trendek a jövő online oktatásában

Az online oktatás már jóval a Covid–19-világjárvány előtt emelkedő tendenciát mutatott, de a globális válság arra kényszerítette a világot, hogy gyorsan alkalmazkodjon az online tanuláshoz és az online oktatás új trendjeihez. A Career Karma – egy álláskeresésben és karrierépítésben segítő oldal – cikkében összegyűjtötte, melyek az amerikai online oktatás legnépszerűbb trendjei, és kiderül, hogy ezek hogyan válhatnak a hallgatók javára.

Forrás: Careerkarma.com2022. 02. 21. 15:43
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az online interakciókat segítő technológiának köszönhetően a személyes tanulásról az online tanulásra való átmenet viszonylag zökkenőmentes volt, és mindenki számára megkönnyítette az oktatáshoz való hozzáférést.

Az online oktatás 2022-ben megvalósuló trendjei mind az online hallgatók, mind az oktatók számára előnyösek.

 A Career Karma cikkében összegyűjtötte, melyek az online oktatás legnépszerűbb trendjei, és kiderül, hogy ezek hogyan válhatnak a hallgatók javára.

 

Mi az online oktatás?

Az online oktatás olyan fajta oktatás, amely távolról és elektronikusan történik. Mind a tanárok, mind a diákok az internet segítségével kapcsolódnak a képzésekbe. Az órák megtartása és a tananyagok terjesztése online oktatási platformokon keresztül történik, és a diákok ott lépnek kapcsolatba tanáraikkal.

 

Mi a jelenlegi helyzet az online oktatásban?

Mivel a Covid–19-világjárvány hatásai továbbra is befolyásolják a társadalmat, így világszerte az online tanulás a legmegfelelőbb módja az iskolák, egyetemek és más intézmények oktatási programjainak fenntartására.A fejlett technológiáknak köszönhetően számos platform segíti az online tanulást.

Nem tudjuk, mikor térhet vissza a hagyományos oktatás, ezért az oktatási szektor olyan online alternatívákat választott, amelyek interaktív tartalmakon alapuló oktatási élményt biztosítanak videós tanuláson keresztül.

Ez a tendencia bizonyos hátrányokkal jár. 

A Statista adatai szerint 

  • az online hallgatók 25 százaléka aggódik amiatt, hogy megtalálja az egyensúlyt az iskola és az otthoni kötelezettségek között,
  • 15 százalékuk pedig az oktatás minősége és a tanulmányi támogatás miatt.

 

A távmunka hatása az online oktatásra

Nagy haszna volt a távmunkának az online oktatásban, mivel egyre több munkavállaló választ olyan online tanfolyamot, melyek segítik készségei fejlesztésében. Az utóbbi időben a felnőtt tanulók egyszerre dolgozhattak otthonról és tanulhattak szervezetten, megfelelő időbeosztással.

A távtanulók is profitáltak az iskolák jelenléti oktatásának szüneteltetéséből, hiszen olyan online programokra is beiratkozhattak, amelyeken korábban csak személyesen vehettek részt. Az online működtetett formális program hasonló előnyöket kínál, mint a személyes program.

 

Az öt legfontosabb kihívás az online oktatásban

Bár az távoktatás számos előnnyel jár, a legtöbb ember mégis jelentős problémákkal néz szembe. Az oktatási ágazat előtt álló kihívások némelyikét osztályterem hiánya adja.

Motiváció: A tanulók gyakran érzik a motiváció hiányát, mert az online órákon hiányzik az interperszonális kapcsolat. Ezért szükséges az órákat interaktívvá tenni, és olyan tanulási módszertant bevezetni, amely leköti a tanulókat.

Kölcsönhatás: Az interakció hiánya az online órákon arra készteti a tanulókat, hogy elszakadjanak az osztálytól. Gyakran kikapcsolják a kamerát, és más dolgokat csinálnak, miközben részt vesznek az órán. A tanárok időnként figyelmen kívül hagyják a diákok szükségleteit.

Technikai problémák: Gyakran előfordulnak technikai problémák az online osztályokhoz való csatlakozáskor. Ezek a problémák megakadályozhatják a diákokat vagy a tanárokat abban, hogy a legtöbbet hozzák ki az osztályból, és jelentősen befolyásolják a tanulás menetét.

Zavaró tényezők: A figyelemelterelés gyakori probléma, mivel otthon a tanulókat sok zavaró tényező veszi körül. Ezért nagyon fontos a jó időgazdálkodás és a feladatok ütemezése.

Társadalmi szempontok: Bár erőfeszítések történnek az online órákon a szociális interakció megvalósítására, például a közösségi osztálytermek megvalósítására, ezek nem helyettesítik a fizikai kapcsolatokat. A személyesen kialakult kötelékek nem pótolhatók.

Az online oktatás számos előnyhöz juttathatja a résztvevőket a koronavírus-járvány alatt. Fotó: Pexels

Mik a jövőbeli trendek az online oktatásban?

Az online oktatás mindennapossá vált a Covid–19-világjárvány következtében, így az oktatási intézményeknek alkalmazkodniuk kell az online oktatás új trendjeihez.

Kialakult a tanítás új megközelítése, amelynek során az oktatók online biztosítják a tanulási eszközöket, anyagokat és tartalmakat, valamint digitális formátumban, szoftver és technológia segítségével tartják meg az órákat. Ennek az új megközelítésnek köszönhetően új trendek jelennek meg az online oktatásban.

A szakértők megosztják tudásukat

Mióta az online oktatás széles körben elérhető, sok szakterület specialistája használta ki ezt a lehetőséget internetes kurzusok megtartására.Számukra most könnyebb, mint valaha, hogy csatlakozzanak az e-learning-piachoz, ahol sok emberrel megoszthatják tudásukat egy meghatározott témában.

A szakértők által biztosított tudás, valamint egyes képzések tanúsítványt adnak a kurzus befejezése után, így az online hallgatók számára releváns szakmai ismereteket biztosítanak.Sok felnőtt tanuló használja ezeket a képzéseket arra, hogy a világjárvány idején képezze magát és megszerezze álmai állását.

Rugalmas tanulás

Az online tanulás rugalmasabb tanulási környezetet teremtett. A hallgatók onnan érhetik el a kurzus tartalmát, onnan tanulhatnak, ahol nekik a legjobban tetszik. Az élőben megtartott óra így kevésbé megterhelő, ha kérdéseik vannak, azokat chatben tehetik fel. 

A tanárok dönthetnek úgy is, hogy rögzítik az órákat, hogy a tanulók később újranézhessék.

Mesterséges intelligencia az online oktatásban

A mesterséges intelligencia beépült az oktatási rendszerbe, így az oktatási programok egyre inkább személyre szabottak. A modern tanulók profitálhatnak majd a személyre szabott tanulásból, profiljukon, teljesítményükön és viselkedésükön alapuló tartalmat és tanfolyami ajánlásokat kaphatnak.

A gépi tanulás lehetővé tette, hogy az online oktatást a tanulók igényeihez igazítsák, mivel kognitív technológiákra támaszkodik. A mesterséges intelligenciának köszönhetően a személyre szabott oktatás valós idejű visszajelzést és tartalmat adhat a tanulók teljesítménye alapján.

Játékok az oktatásban

A játékalapú stratégiák online tanulásba való bevonása a tanulás szórakoztatóbb módja lett. Vannak olyan eszközök, amelyek segítségével a tanárok az osztálytermi témákat játékká alakíthatják.

A játékalapú tanulás motiválja és tanulásra ösztönzi a tanulókat, mivel szórakoztatóvá teszi a tanulást. Az Educational Technology Journal cikke szerint ez arra is szolgál, hogy növelje a tanulók elkötelezettségét az órán tárgyalt témákban, és javíthatja a viselkedési és kognitív képességeket.

Online közösségek

Az online közösségek segítségével a tanulók kapcsolatba léphetnek a világ minden tájáról érkező hallgatókkal és oktatókkal. Ez egy módja annak, hogy a tanulók megerősítsék tudásukat olyan társaikkal, akik ugyanazon a szinten vannak, vagy a magasabb szinten lévőkkel, akik segíthetnek nekik megérteni a haladó fogalmakat. Virtuális campusként szolgálnak azok számára, akik ugyanazon a területen szeretnének fejlődni.

Ezek a közösségek elősegítik a diákok közötti kapcsolatokat, és motiválják őket a közös tanulás folytatására. Az oktatók zárt körű csoportokon keresztül szervezhetik közösségüket, biztosíthatják tudásuk mindenkihez eljuttatását, miközben a szakmai kapcsolatokat is ápolják.

Az online oktatás egyik előnye a rugalmas időbeosztás. Fotó: Pexels

Mik az alapvető online oktatási készségek mai szakemberek számára?

Számítógépes ismeretek: A tanulók számos digitális eszköz használatát tanulják meg, mivel mind az órákat, mind az oktatási forrásokat a számítógépen kezelik. A mobil tanulás sok diákot késztetett olyan alapvető számítógépes ismeretek fejlesztésére, amelyek nagy segítséget jelentenek szakmai életükben.

Kritikus gondolkodás: Az online tanítás ösztönzi a kritikai gondolkodást. Ehhez az online felületek különféle eszközöket biztosítanak, többek között játékokat is.

Tanítási módok: Leginkább az alkalmazkodás jellemző erre az oktatási módszerre, mivel mind a tanárok, mind a diákok az eddigi évek során nem, vagy keveset találkoztak vele. 

Termelékenység: Az ERIC Institute of Education Sciences egyik tanulmánya szerint a produktivitás kulcsfontosságú a hallgatói sikerhez. Az online programok segíthetnek abban, hogy a tanulók produktívabbak legyenek, ha helyesen használják őket. 

Kutatási készségek: A tanulók megtanulják keresni az információkat, és hatékonyan azonosítani és bemutatni elképzeléseiket.

Az online oktatás ma megvalósuló trendjei hatással lesznek az oktatás jövőjére, mivel ezen a felületen megvalósítható az élethosszig tartó tanulás. 

 

Mik a jelenlegi trendek az oktatásban?

Az online oktatás jelenlegi trendjei közé tartoznak a speciális területek szakértői által tartott órák és tanfolyamok, az órák rugalmassága, a mesterséges intelligencia az oktatásban, az oktató jellegű játékok és az online közösségek

Az online oktatás jelenleg olyan kihívásokkal néz szembe, mint a motiváció és az interakció hiánya, a technikai problémák, a figyelemelterelés és az oktatási forrásokhoz való hozzáférés egyenlőtlensége.

Az online oktatás a munka, a tanulás és a magánélet közötti egyensúlyt kínálja, amely alkalmazkodik a tanulók és a tanárok időbeosztásához. 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.