Jelentősen megnőtt tavaly a migránscsempészet Európában

Europol szerint ezt a digitális szolgáltatások és az internetes eszközök széles körű használata is segítette.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 23. 20:17
null
Lipa, 2020. december 29. Az Európai Unió nyugati országaiba igyekvõ illegális bevándorlók élelemért állnak sorban a Bosznia északnyugati részén, Bihács közelében lévõ, a bevándorláspárti kormányközi Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) által bezáratott lipai befogadótáborban 2020. december 29-én. Hat nappal korábban a bezárás miatt néhány táborlakó felgyújtott több sátrat és konténert. MTI/EPA/Fehim Demir Fotó: Fehim Demir
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előző évekhez képest tavaly jelentősen megugrott a migránscsempészet száma Európában. Ezt a digitális szolgáltatások és az internetes eszközök széles körű használata is jelentősen segítette – közölte az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) szerdán. A hágai székhelyű uniós szervezet tájékoztatása szerint az embercsempészek a koronavírus-járvány kezdete óta minden korábbinál gyakrabban használták tavaly a közösségi média platformjait és a mobilalkalmazásokat illegális „szolgáltatásaik” meghirdetésére.

A bűnözők gyorsan alkalmazkodtak a digitális környezethez, és titkosított kommunikációs csatornát használnak a migránsok összegyűjtéséhez és szállításának összehangolásához, valamint a migránsok kizsákmányoló fizettetéséhez. A gyors információcsere és az anonimitás megkönnyítette a határokon átnyúló együttműködést az embercsempészettel foglalkozó csoportok között

– írta az Europol.

Az Europol jelentése szerint a tavaly tartott 55 akciónapon legkevesebb 6139 migránscsempészt állítottak elő Európa-szerte, közülük 26, nagy erőkkel keresett bűnözőt fogtak el. Közölték továbbá, hogy az illetékes nemzeti hatóságok az EU-ba irányuló határátlépések és a migránsok unión belüli mozgásának növekedéséről számoltak be tavaly, valamint megerősítették a digitális technológiák fokozottabb használatát mind az illegális bevándorlás, mind az emberkereskedelem terén.

Borítókép: Az Európai Unió nyugati országaiba igyekvő illegális bevándorlók élelemért állnak sorban a Bosznia északnyugati részén, Bihács közelében lévő, a bevándorláspárti kormányközi Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) által bezáratott lipai befogadótáborban 2020. december 29-én (Fotó: MTI/EPA/Fehim Demir)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.