Kijelölte utódját II. Erzsébet trónra lépésének évfordulóján

A királynő kívánsága az, hogy fia, Károly kövesse a trónon, Kamilla pedig felvehesse a királynői rangú hitves címet.

Magyar Nemzet
2022. 02. 06. 11:16
II. ERZSÉBET; HÓDÍTÓ VILMOS
London, 2022. február 5. II. Erzsébet brit királynõ emléktárgyakat néz egyik kutyája társaságában a windsori kastélyban 2022. február 4-én. A 95 éves II. Erzsébet brit királynõ platinajubileumát, vagyis trónra lépésének 70. évfordulóját február 6-án ünneplik Nagy-Britanniában. II. Erzsébet a negyvenedik uralkodó az angol trónon azóta, hogy azt Hódító Vilmos 1066-ban megszerezte. A brit uralkodó minden idõk leghosszabb ideje hivatalban lévõ, és a világ jelenlegi legidõsebb államfõje. MTI/AP/PA Pool/Steve Parsons Fotó: Steve Parsons
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Utódlásáról is említést tett a brit uralkodó a trónra lépésének 70. évfordulóján közzétett üzenetében. II. Erzsébet királynő most első ízben nyilvánosan kifejezte azt a kívánságát is, hogy elsőszülött fiának, Károly trónörökösnek a felesége, Kamilla cornwalli hercegnő Károly trónra lépése után felvehesse a királynői rangú hitves címet. A brit monarchikus szokásjog alapján a mindenkori király feleségét a „Queen Consort”, vagyis az uralkodó királynői rangú hitvese cím illeti meg, és ugyanúgy felségnek kell szólítani, mint a királyt. Fordítva ez nem érvényes, vagyis a mindenkori királynő férje nem királyi, hanem hercegi rangban van, megszólítása királyi fenség. Így volt ez II. Erzsébet királynő néhai férje, a századik születésnapja előtt nem sokkal, tavaly áprilisban elhunyt Fülöp edinburghi herceg esetében is. Kamillának, Károly walesi herceg második feleségének is kijár a királyi fenség cím, mióta 2005-ben összeházasodott a trónörökössel, azonban a házaspár annak idején úgy döntött, hogy Kamilla a cornwalli hercegnő rangot veszi fel.

A trónörökös felesége jogot formálhatna a walesi hercegnői rangra is, Kamilla azonban erről már az esküvő előtt lemondott, tekintettel Károly első feleségére, az 1997-ben tragikus autóbalesetben elhunyt Diana hercegnőre, aki viselte ezt a címet.

Arról, hogy Károly trónra lépése után Kamilla felvegye-e a királynői rangú hitves – „Queen consort” – címet, a hercegi pár esküvője óta folyamatos a vita a brit társadalomban és a sajtóban. Kamilla a trónörökös ifjúkori kedvese volt, és bevallottan fenntartották intim kapcsolatukat egymással, miközben mindketten házasok voltak. A nem is nagyon titkolt románccal Diana, Károly első felesége is tisztában volt, és ezt a világszerte általános döbbenetet okozó, 1995-ben sugárzott BBC-interjúban világossá is tette. Akkori szavai – „kissé zsúfolt ez a házasság, mivel hárman vagyunk benne” – azóta szállóigévé váltak. Diana halála után Kamilla addig sem túl nagy népszerűsége mélypontra zuhant:

a britek a korabeli felmérések szerint hallani sem akartak arról, hogy Károly házasságtörő kedvese – akit Diana bizalmas körben általában csak úgy emlegetett, hogy „az a rottweiler” – majdan királynői rangban üljön férje mellett a trónon.

A közhangulat Kamilla iránt azonban jelentősen enyhült az elmúlt évtizedekben, és most már a britek többsége elismeréssel adózik a cornwalli hercegnő kitartó hűségének és a királyi család magas rangú tagjaként végzett jótékonysági tevékenységének. Ugyanennek az elismerésének adott kifejezést II. Erzsébet királynő is. A 96. évében járó uralkodó a trónra lépése 70. évfordulójára kiadott üzenetében – kiemelve Kamilla hercegnő hűséges szolgálatát – úgy fogalmazott:

őszinte kívánsága az, hogy amikor eljön az idő, és fia, Károly herceg az Egyesült Királyság uralkodója lesz, Kamilla a Queen Consort, vagyis Károly királynői rangú hitvese címet viselhesse.

II. Erzsébet királynő hangot adott azon meggyőződésének is, hogy amikor fia lesz a király, népe ugyanúgy támogatja majd Károlyt és feleségét, ahogy őt is támogatta uralkodásának eddigi hét évtizede alatt. A platinajubileumi üzenetben a királynő első ízben szólt ennyire konkrétan saját utódlásáról is, megnevezve majdani királyként elsőszülött fiát, a 74. életévében járó Károly herceget. II. Erzsébet királynő lett vasárnap az évezredes angol-brit monarchia első olyan uralkodója, aki 70 esztendőt töltött a trónon, így megélte platinajubileumát. Az uralkodás nagy-britanniai hosszúsági rekordját már 2015. szeptember 9-én megdöntötte. Ezt a rekordot addig a napig üknagyanyja, az 1901-ben, 82 évesen elhunyt Viktória királynő tartotta 63 évvel, hét hónappal és három nappal. II. Erzsébet édesapja, VI. György király 1952. február 6-án, 57 esztendősen elhunyt, és idősebbik leánya, az addigi Erzsébet hercegnő attól a naptól az Egyesült Királyság uralkodója. Vasárnap kiadott platinajubileumi üzenetében a királynő közölte:

az évforduló alkalmából megújítja 1947-ben, még hercegnőként tett fogadalmát, amelyben megígérte, hogy egész életét népei szolgálatának szenteli.

Nem szánták királynőnek. Elizabeth Alexandra Mary Windsor 1926. április 21-én született Londonban, ám ekkor még senki nem számított arra, hogy valaha is királynő lesz, ugyanis a trónöröklési sorrendben csupán a harmadik volt nagybátyja, Dávid walesi herceg és édesapja után. Miután 1936-ban V. György meghalt, VIII. Eduárd néven Erzsébet nagybátyja lett az uralkodó, ő azonban lemondott címéről, hogy feleségül vehesse a kétszer elvált amerikai Wallis Simpsont. Őt követte Albert György yorki herceg VI. György néven, ezáltal Erzsébet hercegné lett a trónörökös mint az uralkodó legidősebb gyermeke. II. Erzsébet édesapja halála után lett királynő, mindössze 26 évesen, sokan azonban úgy tartották, fiatal kora ellenére nem alkalmas arra, hogy egy egész nemzetközösség érdekeit képviselje. Eleinte úgy tűnt, messze áll a tróntól. Erzsébet gyermekkorában sem kapott olyan oktatást, ami arra készítette volna őt fel, hogy a jövőben királynő legyen, noha már a második világháború alatt is komoly szerepet töltött be: többek közt a női haderőben is szolgált öt hónapig, ahol szerelőnek és sofőrnek képezték ki.

Borítókép: II. Erzsébet brit királynő emléktárgyakat néz egyik kutyája társaságában a windsori kastélyban 2022. február 4-én. (Fotó: MTI/AP/PA Pool/Steve Parsons)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.