Kitartanak a román nacionalisták az úzvölgyi temető keresztjei mellett

Mihai Tirnoveanu, a Nemzet Útja egyesület elnöke közölte, nem veszik figyelembe a bíróság ítéletét.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 11. 20:29
null
Úzvölgye, 2019. május 17. A csíkszentmártoni önkormányzat dolgozói karbantartást végeznek a Székelyföld határán fekvõ Úzvölgye átalakított magyar katonai temetõjében 2019. május 17-én. A Bákó megyei Dormánfalva (Darmanesti) önkormányzata román katonasírok parcelláját hozta létre a temetõben anélkül, hogy engedélyt kért volna a temetõt fenntartó és gondozó Csíkszentmárton önkormányzatától. A román hõsi emlékmûvet és sírokat május 17-én szerette volna felavatni a dormánfalvi önkormányzat, de az ünnepség a magyarok tiltakozása miatt elmaradt. MTI/Veres Nándor Fotó: Veres Nándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az úzvölgyi román nacionalista megmozdulások főszervezője szerint keserűen csalódni fog, aki azt hiszi, hogy figyelembe veszik a katonatemetővel kapcsolatos bírósági ítéleteket. Mihai Tirnoveanu, a Nemzet Útja (Calea Neamului) egyesület elnöke az Activenews.ro portálon közölt írásában fejtette ki véleményét a Bákó Megyei Törvényszék által csütörtökön kimondott elsőfokú ítéletről, mely szerint le kell bontani az úzvölgyi katonatemetőben törvénytelenül felállított betonkereszteket. Tirnoveanu kijelentette:

az emlékművet és a román kereszteket csak akkor távolítják el a temetőből, ha a buldózerek bennünket is eggyé tesznek a földdel.

Reményét fejezte ki, hogy a csütörtökön kimondott ítéletet a fellebbezéssel meg lehet még fordítani. Biztosított ugyanakkor mindenkit arról, hogy ha ez nem sikerülne, a románoknak minden lehetséges változatra megvannak a megoldásaik.

Ha valaki azt hiszi, hogy figyelembe fogjuk venni a bírósági ítéleteket, amelyek az Osztrák–Magyar Monarchiában kiállított papírok alapján teszik át a temetőt az egyik megyéből a másikba, és elrendelik a keresztek ledöntését, csak azért, mert valaki nem ott írt alá, ahol kellett volna, keserűen csalódni fog

– írta az egyesületi vezető.

Úgy vélte: a temetőben létrehozott román parcella keresztjeinek felállítására nem volt szükség „hivatalnokok tintájával” kiállított építési engedélyre, „mert azt vérrel írták alá”. Azt mondta, a harcosok véráldozata fölött nem lehet átlépni, ezt nem törölhetik el a román bíróságok, mert maguk is ennek köszönhetik a létüket. „Hol van önöknek a román méltósága és istenfélelme?” – intézte a kérdést a bírákhoz Mihai Tirnoveanu. „Ha fejbe vernek, sem jövünk ki Úzvölgyéről” – tette hozzá. Felidézte: 2019-ben ötezren vonultak ki, amikor RMDSZ-es megyei vezetők meg akarták akadályozni, hogy belépjenek a temetőbe.

Meglátjuk, hányan leszünk akkor, amikor kirendelik a buldózereket, hogy ledöntsék a kereszteket és meggyalázzák a hősöket. Nem adjuk fel annak a szabadságát, hogy románok vagyunk! Legyetek készenlétben testvérek!

– zárta véleménycikkét az úzvölgyi román nacionalista megmozdulások főszervezője.

A román nyelvű sajtó többnyire az MTI híradása alapján számolt be a román parcella építési engedélyének a bírósági érvénytelenítéséről. A híradásokban azonban hangsúlyozták, hogy az úzvölgyi konfliktus során tett szert népszerűségre a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnöke, George Simion. Az oltásellenes populista párt a közvélemény-kutatások szerint jelenleg a második legnépszerűbb politikai alakulat Romániában.

Borítókép: A csíkszentmártoni önkormányzat dolgozói karbantartást végeznek a Székelyföld határán fekvő Úzvölgye átalakított magyar katonai temetőjében 2019. május 17-én. (Fotó: MTI/Veres Nándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.