Lapozó: München érseke a kötelező cölibátus eltörlését javasolja

Drónokkal szállítják az olasz börtönökbe a kábítószert és a mobiltelefonokat · Újabb iszlamofóbia elleni szervezet alakulhat Franciaországban · Szexistának ítélték a gyerekeknek szóló karácsonyi reklámokat a katalánok, mert a lányok babáztak, a fiúk meg autóval játszottak bennük.

Forrás: Mediaworks2022. 02. 03. 15:40
MARX, Reinhard
Fulda, 2020. szeptember 22. Reinhard Marx bíboros, München és Freising érseke a katolikus Német Püspöki Konferencia fuldai plenáris ülésére érkezik 2020. szeptember 22-én. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drónokkal szállítják az olasz börtönökbe a kábítószert és a mobiltelefonokat

Az olasz Büntetés-végrehajtási Rendőrség a római Rebibbia fogda légterében mozgó drónokra lett figyelmes. A hatóságok által azonnal életbe léptetett megfigyelések meglepő eredményre jutottak. A börtönök lakosait az eszközök segítségével kábítószerrel és mobiltelefonnal látták el. A légtéren keresztül zajló drogkereskedelemre már több alkalommal gyanakodtak, a leleplező akcióra azonban csak most került sor. – Véget vetettünk a börtönökben virágzó kábítószer kereskedelemnek – nyilatkozta a sajtónak Maurizio Somma, a rendőrség szakszervezeti vezetője. Több mint tíz telefont, SIM-kártyát, töltőket és hasist foglaltak le a Büntetés-végrehajtási Rendőrség munkatársai. Videófelvételek segítségével sikerült a leleplező akciót megvalósítaniuk. Nem ez volt az első eset, hogy a rabok drónokkal tartották a kapcsolatot a külvilággal. Frosinone fogdájában nemrég egy pisztolyt juttattak el drónok segítségével a rácsok mögé.

Forrás: www.affaritaliani.it

 

Újabb iszlamofóbia elleni szervezet alakulhat Franciaországban

A Franciaországi Iszlám Fóruma (FORIF) nevű szervezet egy olyan hivatalos testület létrehozását javasolja, amely muzulmán vallású szakemberek bevonásával közvetítő szerepet látna el a francia állam és az iszlám vallás képviselői között. A FORIF kezdeményezésének hátterében többek között az áll, hogy a francia belügyminiszter, Gérald Darmanin 2020 decemberében bejelentette: a Miniszterek Tanácsa határozatban oszlatta fel a Franciaországi Iszlamofóbia Elleni Kollektívát (CCIF), a döntést az Államtanács 2021 szeptemberében jóváhagyta. A CCIF feloszlatása a francia történelemtanár, Samuel Paty lefejezése utáni intézkedések egyike volt, és a belügyminiszter azzal indokolta, hogy a CCIF évek óta iszlamista propagandát terjesztett Franciaországban. Továbbá a francia kormány egy másik iszlám szervezet, az Iszlamofóbia Elleni Nemzeti Obszervatórium hivatalos működése elé is akadályt gördített hasonló okok miatt. A FORIF az elképzelését azzal indokolja, hogy a franciaországi muzulmánokat és a mecseteket egyre több támadás érte az elmúlt években. A szervezet rámutat, hogy a regisztrált iszlamofób incidensek száma ráadásul nem is tükrözi a valóságot, ugyanis a muszlim áldozatok nem minden esetben mernek feljelentést tenni a francia hatóságoknál.

A FORIF által felvázolt új szervezet legális keretek között működne, és célja elsősorban a muszlimokat ért atrocitások megakadályozása. Kiemelik, hogy az új testület szoros együttműködésben állna a francia köztársaság állami – kormányszintű és regionális – szerveivel.

Források: www.bladi.net, www.twitter.com

 

Szexistának ítélték a gyerekeknek szóló karácsonyi reklámokat a katalánok, mert a lányok babáztak, a fiúk meg autóval játszottak bennük

A Katalóniai Audiovizuális Tanács jelentést készített a nemi sztereotípiák megjelenéséről a 2021–2022-es ünnepi játékkampányokban. A már elemzett hirdetések 43 százalékában fedeztek fel szexizmusra utaló jeleket. A tanács szerint a reklámok többségében női sztereotípiák jelennek meg (83 százalék). Kiemelik, hogy a lányos játékokról szóló reklámokban szinte sosem bukkannak fel fiúk, ráadásul a kislányok csakis babákkal játszanak, amelyekkel az anyaszerep elfogadására ösztönzik őket. Arra is figyelmeztetnek ugyanakkor, hogy egy már korábban eltüntetett sztereotípia újra felbukkant a karácsonyi kampányban: egy kislány az egyik reklámban a fizikai külseje miatt aggódott. A fiúknak szánt játékokkal kapcsolatban hasonlóan a klasszikus minták jelentek meg: a fiúk autókkal játszottak, egymással versenyeztek, lányok részvétele nélkül. A katalánok a fogyasztóvédelmi miniszter karácsony előtti kampányát utánozták. Alberto Garzón akkor egy kisfilmet készíttetett, melyben a játékok fellázadtak a nemi sztereotípiák ellen. Katalóniában nagy hangsúlyt fektetnek az elfogadásra és a nemek közötti egyenlőségre. A szexista játékreklámok miatt feljelentést tesznek, hogy azok mielőbb eltűnjenek a tévéképernyőkről, és helyüket a sokszínűség vegye át.

Forrás: www.vozpopuli.com

 

München érseke a kötelező cölibátus eltörlését javasolja

A német Sueddeutsche Zeitung szerdán számolt be a katolikus egyház reformját sürgető Reinhard Marx bíborosnak, München érsekének arról a kijelentéséről, amely szerint az egyháznak meg kellene vitatnia, hogy a cölibátus továbbra is a papok és a katolikus egyház érdekeit szolgálja-e.

– A klérusban vannak olyan papok, akik számára a szolgálat könnyebb lenne, ha megházasodhatnának. Nemcsak a szexualitás miatt, hanem azért is, mert az véget vetne annak a magánynak, amit néhányan közülük éreznek. Úgy vélem, eljött az ideje, hogy az egyházon belül megvitassuk ezt a kérdést – mondta Marx. A bíboros ugyanakkor hangsúlyozta, nem a cölibátus teljes eltörlését javasolja, hanem mindössze annyit, hogy az egyház kérdőjelezze meg, hogy a XII. században bevezetett kötelező cölibátus valóban elengedhetetlen feltétele-e Isten szolgálatának. – Elképzelhetőnek tartom, hogy a papok egy nap újra megházasodhatnak – fejtegette.

Marx egyházmegyéjének hírnevét nemrégiben megtépázták azok a híradások, amelyek a papok által elkövetett szexuális visszaélésekről szóltak, valamint arról is, hogy Marx mulasztott akkor, amikor a papokat ért vádakra nem válaszolt megfelelő tettekkel. A bíboros egyébként Ferenc pápa támogatója és szövetségese, és gyakran sürgeti a katolikus egyház reformját.

Forrás: www.rt.com

Borítókép: Reinhard Marx bíboros, München és Freising érseke. (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.