Macron: Csak a minszki megállapodásokkal lehet megoldani az ukrán válságot

A francia elnök kedden tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel Kijevben

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 08. 17:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minszki megállapodások jelentik az egyetlen módot a kelet-ukrajnai konfliktus megoldására és a fenntartható béke elérésére − jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök kedden Kijevben, miután tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel. A francia elnök a megbeszélést követő sajtótájékoztatón kifejtette, hogy megvitatta ezt a kérdést előző nap Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Moszkvában. Szavai szerint Putyin biztosította őt arról, hogy Moszkvának szándékában áll a minszki megállapodások végrehajtása. Hozzátette, hogy Zelenszkij is ugyanerről biztosította őt. 

− Nekem úgy tűnik, hogy ma ez az egyetlen út, amely lehetővé teszi számunkra, hogy a tartós béke felé haladjunk

− mondta.

Macron szerint a minszki megállapodások eszközként szolgálnak Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának védelmére. Hangsúlyozta, hogy minden érintett félnek teljesítenie kell a megállapodásban vállalt kötelezettségeit.

− Putyin biztosított arról, hogy nem ő volt az eszkaláció kezdeményezője, ő csak reagál rá. Ugyanakkor látjuk viszont az orosz csapatok bázisait Fehéroroszországban és a manővereket, ő mindezt a ránehezedő nyomással és a feszültséggel indokolja

− magyarázta Macron. Véleménye szerint Oroszország nyomásgyakorlása ellenére is folytatni kell a rendezési folyamatot.

A francia államfő kijelentette, hogy Franciaország és Németország tovább folytatja közvetítői tevékenységét a Donyec-medencei válság rendezése érdekében. Megerősítette, hogy a Donyec-medencei fegyveres konfliktus békés rendezésére hivatott „normandiai négyek”, azaz Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország újabb, tanácsadói szintű találkozójára február 10-én kerül sor Berlinben.

Zelenszkij fontosnak nevezte a tanácsadók tárgyalásait egy újabb csúcstalálkozó tető alá hozása érdekében. Újságírói kérdésre az ukrán elnök reagált arra, hogy Putyin a minszki megállapodások Kijev általi végrehajtásáról szólva azt mondta: „Tetszik, nem tetszik, tűrj, szépségem!” Zelenszkij  leszögezte: 

− Ukrajna türelmes, szerintem ez bölcsesség. Ez egész Európa és az oroszok számára is fontos. Mert az eszkaláció a mi türelmünkön múlik. Megvédjük az országunkat, mi a saját területünkön vagyunk. Türelmünk hatással van a provokációkra, amikor nem válaszolunk rájuk, hanem méltósággal viselkedünk.

Az ukrán elnök a tájékoztatón elmondta, hogy Franciaország 1,2 milliárd euró pénzügyi támogatást készül nyújtani Ukrajnának a gazdasága stabilizálásához. Az ukrán állami vasúttársaság a két államfő jelenlétében megállapodást írt alá a francia Alstom vállalattal. Utóbbi az egyezség értelmében 130 mozdonyt szállít Ukrajnának kilenszázmillió euró értékben.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő (Fotó: Volodimir Zelenszkij hivatalos Twitter-oldala)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.