Magyarország és Belgium barátok és szövetségesek

Szijjártó Péter magyar és Sophie Wilmes belga külügyminiszter az első magyar brüsszeli külképviselet megnyitásának a centenáriuma alkalmából avattak emléktáblát Brüsszelben.

Magyar Nemzet
2022. 02. 21. 15:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Sophie Wilmes belga külügyminiszter, miniszterelnök-helyettes az első magyar brüsszeli külképviselet megnyitásának a centenáriuma alkalmából avattak emléktáblát hétfőn Brüsszelben. A hazai diplomácia vezetője beszédében elmondta: a magyarbelga diplomáciai kapcsolatok elmúlt száz éve alatt számos, mindkét ország számára előremutató, de számos szomorú esemény is történt, mint például az első világháború az európai biztonságot érintő, súlyos következményei, valamint a háború után az egész kontinenst fenyegető egészségügyi válság. Szijjártó Péter hangsúlyozta, száz év elteltével Európában újra biztonsági kérdések vetődnek fel a kontinens keleti felében jelentkező, valamint a koronavírus-járvány okozta egészségügyi válságok kapcsán. – 

Az ismételten jelentkező, a korábbihoz rendkívül hasonló kritikus helyzet kiemeli a következetes és a kölcsönös tisztelet alapján folytatott párbeszéd fontosságát

 húzta alá, kijelentve: Magyarország és Belgium barátok és szövetségesek. 

Sophie Wilmes az ünnepségen arról beszélt, hogy az elmúlt száz év során a két ország különböző módon élte meg a történelmi eseményeket, kapcsolatuk azonban erős maradt. Az 1923–1927 és 1946–1948 között zajló gyermekmentő akciók keretében több mint húszezer magyar gyermek érkezett Belgiumba az úgynevezett gyermekmentő vonatokon, illetve az ország számos menekültet fogadott be az 1956-os forradalom leverése után, közöttük az euró „atyjának” nevezett Lámfalussy Sándort. Belgium mindig a párbeszéd folytatását szorgalmazza olyan kérdésekben, mint a közös értékek és a jogállamiság tiszteletben tartása, különösen az Európát jelenleg fenyegető válságok idején tette hozzá a belga külügyminiszter.

Az évforduló alkalmából Magyarország brüsszeli nagykövetsége a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok száz évének eseményeit fényképekkel, eredeti dokumentumokkal bemutató kiadványt publikált, a magyar és a belga posta pedig egyedi emlékbélyeget adott ki. 

A centenárium margóján a belga főváros egyik nevezetessége, a Manneken Pis (közismert nevén pisilő kisfiú) szobrocskát pedig magyar ihletésű ruhába öltöztetik. 

Borítókép: Szijjártó Péter és Sophie Wilmes az emléktábla avatásán (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.