Ukrajna állítja, nem készül felszabadító akciót indítani

A délkelet-ukrajnai „Donyecki Népköztársaság” vezetője teljes mozgósítást rendelt el.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 19. 8:41
null
Luhanszk, 2022. február 9. Ukrán katona a kelet-ukrajnai Luhanszk közelében lévõ frontvonalnál, Zolote falu közelében 2022. február 9-én. Kelet-Ukrajnában 2014 márciusa óta dúl kisebb-nagyobb intenzitású fegyveres konfliktus az oroszbarát szakadárok és az ukrán hadsereg között. MTI/EPA/Sztanyiszlav Kozliuk Fotó: Sztanyiszlav Kozliuk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs parancs a Donyec-medencei megszállt területek erőszakos felszabadítására – jelentette ki péntek esti sajtótájékoztatóján Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára.

Ma ketten nyilatkoztak Donyeck és Luhanszk területéről az állampolgárok evakuálásával kapcsolatban. Azt mondták, hogy állítólag hadseregünk Donyeck és Luhanszk ellen fog támadni, hogy felszabadítsák területeinket. […] Mindez teljesen valótlan

– idézte az UNIAN hírügynökség Danyilovot. A tisztségviselő arra utalt, hogy a Donyec-medencében önkényesen kikiáltott két szakadár „népköztársaság” vezetői bejelentették napközben: evakuálják a lakosságot, főként a gyerekeket, a nőket és az időseket Oroszországba, mert az ukrán fegyveres erők támadásra készülnek.

Danyilov leszögezte, hogy a területek katonai erővel történő felszabadítása komoly polgári veszteséggel járna, ezért szó sem lehet arról, hogy ilyen utasítást adna ki a kijevi vezetés.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka pénteken üzenettel fordult a szakadár területek lakosaihoz, amelyben ő is hangsúlyozta, hogy az ukrán állam katonai-politikai vezetése nem tervez és nem folytat támadó hadműveleteket Kelet-Ukrajnában, és ezt az EBESZ-nél is megerősítik. Zaluzsnij szavai szerint az Oroszország által támogatott szakadárok élezik a helyzetet az ideiglenesen megszállt területek lakosainak szándékos félrevezetésével. – Népünk és területünk felszabadításának a számunkra elfogadható egyetlen módja a politikai-diplomáciai rendezés – szögezte le.

A főparancsnok hozzáfűzte, hogy az ukrán fegyveres erők nem vesznek részt provokációkban és nem lőnek olyan lakott területekre sem, amelyekben fegyveresek helyezték el állásaikat.

Arra kérte az embereket, hogy ne higgyenek a megszállók hazugságainak, akik felhasználják őket a feszültség további szítására, amellyel az a céljuk, hogy újabb vérontást idézzenek elő.

Az oroszországi Rosztov megyében pénteken operatív törzset hoztak létre az ukrajnai szakadár „népköztársaságokból” érkező menekülők elhelyezésére. Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte, hogy minden menekültnek fizessenek ki tízezer rubel (mintegy 40 ezer forint) segélyt.

Gyenyisz Pusilin, a függetlenségét önhatalmúlag kikiáltott délkelet-ukrajnai „Donyecki Népköztársaság” vezetője úgy vélekedett, hogy Oroszország területére akár több százezer embert menekíthetnek ki.

Péntek délután a két délkelet-ukrajnai szakadár „köztársaság” vezetője az ukrán hadsereg támadási terveire hivatkozva elrendelte a nők, a gyerekek és az öregek tömeges Oroszországba menekítését. Szombati tájékoztatás szerint már több mint hatezer embert, köztük 2400 gyereket evakuáltak Oroszországba.

Gyenyisz Pusilin szombaton teljes mozgósítást rendelt el a szeparatisták által ellenőrzött területeken, s felszólította a tartalékosokat is, hogy álljanak készenlétben.

Orosz állampolgárok. Az Eho Moszkvi rádió háttér-összeállítása szerint a szakadár területeknek jelenleg mintegy hárommillió lakójuk lehet, akiknek közel egynegyede megkapta az orosz állampolgárságot. A 2014 óta tartó fegyveres konfliktus miatt egymillióan Ukrajna más területeire, kétmillióan pedig Oroszországba menekültek. A rádió szerint az elmúlt nyolc év alatt mintegy 9000 helyi lakos vesztette életét.

Borítókép: Ukrán katona a kelet-ukrajnai Luhanszk közelében lévő frontvonalnál, Zolote falu közelében 2022. február 9-én. (Fotó: MTI/EPA/Sztanyiszlav Kozliuk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.