időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Ungvári tudósítónk jelenti: pánikhangulat uralkodik

Dunda György (Ungvár)
2022.02.24. 12:16 2022.02.24. 13:21
Ungvári tudósítónk jelenti: pánikhangulat uralkodik

Háborús állapotokra ébredtek az aggódó rokonaik által hívott kárpátaljai magyarok. Óráról órára egyre inkább eluralkodó pánikhangulat tapasztalható, annak ellenére, hogy Kárpátalján nem zajlanak katonai cselekmények.

A Kárpátaljával közvetlenül szomszédos megyében, az Ivanov-frankivszki területen azonban támadás érte a repülőteret, hasonlóan a többi nagyváros ilyen létesítményeihez.

A kárpátaljai magyarok hozzáállása arról, hogy menjenek-e magyarországi rokonaikhoz, vagy inkább maradjanak, egyelőre megosztott. Van, aki útnak indult a Csapról induló vonatokkal – a reggeli és délelőtti járatok nagyon zsúfoltak voltak. Az ukrán határőrség ezzel együtt egyelőre még a hadköteles fiatalokat is átengedte. A Magyarországra vezető közúti határátkelőkön is elkezdett duzzadni a sor, csakúgy, mint Szlovákia irányába az ungvári határátkelőn. A határátkelők csütörtök délelőtt rendben működtek.

A kárpátaljai kormányzó bejelentette, hogy a megye felkészült akár 50 ezer belső menekült fogadására, és erre szükség is van, mivel rengetegen érkeznek Harkovból, Kijevből, valamint a többi veszélyeztetett területről.

Ukrajna nagyvárosait hatalmas autó- és buszsorokban hagyják el a lakosok nyugati irányban, ami a kárpátaljai és lembergi régiót érintheti. Kárpátalján szanatóriumokban és szállodákban szállásolják el az érkezőket. A helyi hatóságok, illetve a kormány igyekeznek mindenkit nyugalomra inteni, és hangsúlyozzák, hogy mindenki hagyatkozzon a központi, illetve ukrán médiaforrásokra a tájékozódásban, mivel a hadviselés részeként orosz oldalról az egymásnak ellentmondó információk, illetve a szándékos félretájékoztatás valós veszély lehet.

Általános mozgósítás még nincs, de mindenkit felhívtak, hogy csatlakozzon az ukrán fegyveres erők területvédelmi egységeihez – a csatlakozási folyamatot jelentősen megkönnyítették, ahhoz elég a személyi igazolványt felmutatni.

A csatlakozást tehát egyelőre nem követelik, de kérik. Kárpátalján a legnagyobb problémát jelenleg a pánik okozza, mivel az emberek felvásárlási lázba kezdtek, a valutaváltók nem működnek, a készpénzfelvételt lehetővé tevő bankautomaták előtt és a töltőállomásokon hosszú sorok vannak.

Borítókép: Emberek állnak sorban a jegypénztár előtt egy kijevi vasútállomáson. (Fotó: AFP/Daniel Leal)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.