Ungvári tudósítónk jelenti: pánikhangulat uralkodik

Mindenkit felhívtak, hogy csatlakozzon az ukrán fegyveres erők területvédelmi egységeihez.

2022. 02. 24. 12:16
null
People wait in line to buy tickets at Kyiv-Pasazhyrskyi railway station in Kyiv in the morning of February 24, 2022. Air raid sirens rang out in downtown Kyiv today as cities across Ukraine were hit with what Ukrainian officials said were Russian missile strikes and artillery. - Russian President announced a military operation in Ukraine on February 24, 2022, with explosions heard soon after across the country and its foreign minister warning a "full-scale invasion" was underway. (Photo by Daniel LEAL / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Háborús állapotokra ébredtek az aggódó rokonaik által hívott kárpátaljai magyarok. Óráról órára egyre inkább eluralkodó pánikhangulat tapasztalható, annak ellenére, hogy Kárpátalján nem zajlanak katonai cselekmények.

A Kárpátaljával közvetlenül szomszédos megyében, az Ivanov-frankivszki területen azonban támadás érte a repülőteret, hasonlóan a többi nagyváros ilyen létesítményeihez.

A kárpátaljai magyarok hozzáállása arról, hogy menjenek-e magyarországi rokonaikhoz, vagy inkább maradjanak, egyelőre megosztott. Van, aki útnak indult a Csapról induló vonatokkal – a reggeli és délelőtti járatok nagyon zsúfoltak voltak. Az ukrán határőrség ezzel együtt egyelőre még a hadköteles fiatalokat is átengedte. A Magyarországra vezető közúti határátkelőkön is elkezdett duzzadni a sor, csakúgy, mint Szlovákia irányába az ungvári határátkelőn. A határátkelők csütörtök délelőtt rendben működtek.

A kárpátaljai kormányzó bejelentette, hogy a megye felkészült akár 50 ezer belső menekült fogadására, és erre szükség is van, mivel rengetegen érkeznek Harkovból, Kijevből, valamint a többi veszélyeztetett területről.

Ukrajna nagyvárosait hatalmas autó- és buszsorokban hagyják el a lakosok nyugati irányban, ami a kárpátaljai és lembergi régiót érintheti. Kárpátalján szanatóriumokban és szállodákban szállásolják el az érkezőket. A helyi hatóságok, illetve a kormány igyekeznek mindenkit nyugalomra inteni, és hangsúlyozzák, hogy mindenki hagyatkozzon a központi, illetve ukrán médiaforrásokra a tájékozódásban, mivel a hadviselés részeként orosz oldalról az egymásnak ellentmondó információk, illetve a szándékos félretájékoztatás valós veszély lehet.

Általános mozgósítás még nincs, de mindenkit felhívtak, hogy csatlakozzon az ukrán fegyveres erők területvédelmi egységeihez – a csatlakozási folyamatot jelentősen megkönnyítették, ahhoz elég a személyi igazolványt felmutatni.

A csatlakozást tehát egyelőre nem követelik, de kérik. Kárpátalján a legnagyobb problémát jelenleg a pánik okozza, mivel az emberek felvásárlási lázba kezdtek, a valutaváltók nem működnek, a készpénzfelvételt lehetővé tevő bankautomaták előtt és a töltőállomásokon hosszú sorok vannak.

Borítókép: Emberek állnak sorban a jegypénztár előtt egy kijevi vasútállomáson. (Fotó: AFP/Daniel Leal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.