Dél-Oszétia csatlakozhat az Oroszországi Föderációhoz

Anatolij Bibilov, a köztársaság elnöke egy interjúban beszélt arról, hogy a közeljövőben jogi lépéseket tesznek ennek érdekében.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 30. 20:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Dél-oszét Köztársaság a közeljövőben jogi lépéseket tesz az Oroszországi Föderációhoz való csatlakozás érdekében − közölte Anatolij Bibilov, a köztársaság elnöke a Rosszija 24 hírtelevízióban szerdán bemutatott bejelentésében.

Az Oroszországgal való egyesülés a stratégiai célunk. Ez a mi utunk, ez az emberek törekvése. És ezen az úton fogunk haladni. A közeljövőben megtesszük a megfelelő jogi lépéseket. A Dél-oszét Köztársaság történelmi hazájának, Oroszországnak a része lesz

− mondta Bibilov.

Dél-Oszétiában 2008. augusztus 7-ről 8-ra virradóra háború tört ki: Moszkva katonai erővel lépett fel Tbiliszi ellen, miután Georgia kísérletet tett rá, hogy fegyverrel hódítsa vissza szakadár entitását. Az utóbbi a konfliktus nyomán Georgia egy másik szakadár területével, Abháziával együtt, önhatalmúlag kinyilvánította függetlenségét. Ezt Oroszország 2008. augusztus 26-án ismerte el, rajta kívül pedig csak Nicaragua, Venezuela, Vanuatu és Nauru. Oroszország és Dél-Oszétia a 2015. március 18-án szövetségi és integrációs egyezményt kötött, majd két évvel később megállapodott a dél-oszét fegyveres erők egy részének az orosz hadseregbe történő betagozódásáról.

Borítókép: Anatolij Bibilov dél-oszét elnök (balra) és Vlagyimir Putyin orosz államfő (Fotó: Szputynik/EPA-EFE/Alekszej Druzinyin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.