időjárás 23°C Ulrik 2022. július 4.
logo

Két erős földrengés rázta meg Tajvan délkeleti partvidékét

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.03.23. 08:30 2022.03.23. 08:44
Két erős földrengés rázta meg Tajvan délkeleti partvidékét

Rövid időközzel két erős földrengés rázta meg helyi idő szerint szerdára virradóra Tajvan délkeleti partvidékét. Az erősebb, 6,6-os erősségű földmozgás fészke a tajvani Központi Időjárásfigyelő Ügynökség szerint mintegy 62 kilométerre délre a keleti fekvésű Hualien városától a tengeren, nagyjából 30 kilométeres mélységben volt. A második földmozgás erőssége 6,1-es volt mintegy 19 kilométeres mélységben, amit később egy harmadik, 4,7-es erősségű is követett.

A sziget központjában, Tajpejben több épület is megrázkódott. Károkról, illetve esetleges áldozatokról egyelőre nincsenek értesülések. Szökőárriadót nem rendeltek el a hatóságok.

Sokakat álmukból vert fel a földrengés vagy a hatóságok katasztrófahelyzetben mobiltelefonokra küldött figyelmeztető üzenete. Hírügynökségek megjegyezték, hogy a földrengés epicentrumához legközelebb fekvő térség viszonylag gyéren lakott, hegyvidéki terület. Tajvan két tektonikus lemez határának közelében fekszik, ezért gyakoriak a földrengések. A sziget déli részét 2016-ban megrázó földregés több mint száz ember életét követelte, 1999-ben pedig kétezernél is többen vesztették életüket egy 7,3-as erejű földmozgás során.

Borítókép: illusztráció. Vendégek egy tajpeji étteremben 2017. július 13-án (Fotó: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.