Megtalálták a Kínában lezuhant utasszállító egyik feketedobozát

A repülőgép darabjai mellett személyes tárgyak hevertek a földön, túlélőket egyelőre nem találtak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 23. 12:17
null
Kuanghszi, 2022. március 22. A Hszinhua kínai hírügynökség által közreadott képen mentõalakulatok tagjai kutatnak a China Eastern Airlines kínai légitársaság Boeing 737-es típusú belföldi utasszállítójának roncsai között a dél-kínai Kuanghszi tartományban 2022. március 22-én, egy nappal a repülõgép-szerencsétlenség után. A Kunmingból Kantonba (Kuangcsou) tartó gép fedélzetén 132 emberrel a hegyoldalba csapódott, a balesetnek nincs túlélõje. MTI/AP/Hszinhua/Hua Csou Fotó: Hua Csou
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtalálták a dél-kínai Kuanghszi tartományban hétfőn lezuhant belföldi utasszállító egyik feketedobozát szerdán – jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség. A baleseti adatrögzítő eszköz a tudósítás szerint megrongálódott állapotban került elő a becsapódás helyszínéről. Szakértők jelenleg az eszközön rögzített adatok kinyerésén dolgoznak. A másik feketedobozt még keresik. Az adatrögzítők felkutatásának kulcsszerepe lehet abban, hogy kiderítsék, mi okozhatta a tragédiát. A hétfőn lezuhant Boeing 737-800-as típusú utasszállító fedélzetén 132 ember tartózkodott. A kevesebb mint kétórás útidejű járaton közlekedő gépet a felszállás után egy órával érte baleset.

A kínai médiában a becsapódásról közzétett felvételen az látszik, hogy a repülőgép csaknem függőleges szögben zuhant le. A becsapódás helyszínén azóta is folynak a mentési munkálatok, ám túlélők jelét nem találták. A CCTV kínai állami hírtelevízió felvételein az látható, hogy a helyszínen dolgozó tűzoltók és katonák ásókkal dolgoznak a gép maradványainak feltárásán. A hegyoldalban munkagépeket is bevetettek, továbbá fémdetektorok és munkakutyák segítik a keresést. A helyszínről eddig a repülőgép darabjai mellett személyes tárgyakat – többek közt pénztárcát, okmányokat, bankkártyát, ruhadarabokat – találtak. A munkálatokat szerda délután ideiglenesen fel kellett függeszteni az esős idő miatt. Az esővíz felgyűlt a becsapódás következtében kialakult, fellazult talajjal teli mélyedésekben, emiatt megnőtt a földcsuszamlások kialakulásának kockázata.

A járatot üzemeltető China Eastern kínai légitársaság a balesetet követően felfüggesztette az összes Boeing 737-800-as típusú gépének közlekedését.

Az ország három legnagyobb légitársasága közé tartozó China Eastern több mint hatszáz gépből álló flottájának ezzel közel húsz százalékát vonták ki ideiglenesen a forgalomból. A Global Times című kínai lap internetes kiadásában szerdán közölt cikk szerint az eddigi vizsgálatok azt állapították meg, hogy a baleset idején nem merült fel semmilyen, a repülést veszélyeztető időjárási jelenség. A repülőgép és az irányítótorony közötti kommunikáció akkor szakadt meg, amikor a gép hirtelen veszített repülési magasságából. A China Eastern közlése szerint pedig a balesetet szenvedett repülőgépet 2015 júniusában állították üzembe, és azóta szigorú technikai elírásoknak megfelelően tartották karban. A légitársaság elmondta továbbá: a felszállást megelőzően a gép megfelelt a repüléshez szükséges követelményeknek.

Borítókép: mentőalakulatok tagjai kutatnak a China Eastern Airlines kínai légitársaság Boeing 737-es típusú belföldi utasszállítójának roncsai között a dél-kínai Kuanghszi tartományban 2022. március 22-én (Fotó: MTI/AP/Hszinhua/Hua Csou)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.