Súlyos vereséget szenvedtek a kereszténydemokraták a Saar-vidéken

Egyértelmű, fölényes győzelmet arattak a szociáldemokraták a CDU egykori bástyájában.

Magyar Nemzet
2022. 03. 27. 18:36
null
Nunkirchen, 2022. március 27. Anke Rehlinger tartományi miniszterelnök-helyettes, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) jelöltje távozik a szavazóhelyiségbõl, miután leadta voksát a Saar-vidéki tartományi parlamenti választáson Nunkirchenben 2022. március 27-én. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyértelmű győzelmet aratott a Szociáldemokrata Párt (SPD) a Saar-vidéken – derült ki az első eredményekből. Az exit poll – a kilépő szavazók megkérdezésén alapuló – felmérések szerint a párt 43 százalékot zsebelt be, ami a legjobb eredménye 1990 óta. Ezzel szemben, a várakozásoknak megfelelően leszerepelt a Kereszténydemokrata Unió (CDU), a szavazatok 27,5 százalékának megszerzésével történetének második legrosszabb szereplését produkálta. Ez egyúttal azt jelenti, hogy minden jel szerint a kereszténydemokraták elveszítik fontos bástyájukat, Tobias Hans eddigi miniszterelnök súlyos vereséget szenvedett.

Anke Rehlinger személyében pedig először lesz női szociáldemokrata miniszterelnöke a Saar-vidéknek, melyet az elmúlt 23 évben a jobboldal uralt.

Az első eredmények alapján a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD), valamint a Zöldek egyaránt 5,5 százalékot szereztek. A liberális Szabaddemokrata Párt (FDP) végzett a negyedik helyen öt százalékkal, így ők a bejutási küszöb szélén táncolnak, míg a szélsőbaloldali Die Linke 2,7 százalékkal, úgy tűnik, nem ugrotta ezt meg.

Mandátumok szintjén ez azt jelentheti, hogy a tartományi parlament 51 képviselőjéből 26-ot adnak a szociáldemokraták, 16-ot a kereszténydemokraták, 3-3-3-at az AfD, a Zöldek és az FDP, a szélsőbaloldal pedig kiesett. Az SDP tehát akár egyedül, akár partnereivel – a szövetségi törvényhozásban a Zöldekkel és liberálisokkal alkotnak koalíciót – is kényelmesen kormányt alakíthatnak.

Saar-vidék ugyan a legkisebb tartomány Németországban, ám a választásoknak mégis nagy tétje volt. Győzelmével az SPD megszilárdította hatalmát, miközben a CDU tovább folytatja a mélyrepülését.

A talajt vesztett konzervatív pártnak nem sok ideje van összeszednie magát, májusban Schleswig-Hols­teinben és Észak-Rajna–Vesztfáliában, októberben pedig Alsó-Szászországban tartanak választásokat. Ezek közül az első kettőt CDU-s politikus vezeti, és még szoros versenyt mérnek a közvélemény-kutatások, de utóbbiban behozhatatlannak tűnik a szociáldemokrata előny.

Saar-vidéket 2012 óta nagykoalíció, a CDU és az SPD közös kormánya vezeti. A kormányfő 2018-ig Annegret Kramp-Karrenbauer, a tartomány legnépszerűbb politikusa volt, aki a Saar-vidéken elért sikerek után az országos, szövetségi szintű politikára váltott. Előbb a CDU főtitkára, majd elnöke volt, a tisztséget Angela Merkeltől vette át. Pártelnökként nem volt eredményes, és végül az utolsó Merkel-kormány védelmi minisztereként távozott.

Annegret Kramp-Karrenbauer 2018-ban Tobias Hansnak adta át a tartományi miniszterelnöki tisztséget. A 44 éves - minden idők legfiatalabb Saar-vidéki kormányfőjének számító - politikusnak nem sikerült elődjéhez hasonló népszerűséget szerezni, szemben az SPD-s kormányfőhelyettessel, Anke Rehlinger gazdasági miniszterrel, aki pártját vezette a kampányban, és az országos 5,3 százalékhoz képest nagy, 6,2 százalékos munkanélküliség csökkentésének ügyére, a munkahelyteremtésre és a helyi gazdaság megerősítésének ügyére összpontosított.

 

Borítókép: Anke Rehlinger tartományi miniszterelnök-helyettes, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) jelöltje távozik a szavazóhelyiségből, miután leadta voksát a Saar-vidéki tartományi parlamenti választáson Nunkirchenben 2022. március 27-én (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.