Sztrájk bénítja a forgalmat Németország legnagyobb repülőterén

A biztonsági személyzet tiltakozása országszerte számos légikikötő működését akadályozza.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Deutsche Welle2022. 03. 15. 10:28
Disturbance of air traffic by drones
Disturbance of air traffic by drones Fotó: BORIS ROESSLER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos járatot töröltek kedd reggel a németországi Frankfurt repülőterén, mivel a biztonsági személyzet sztrájkba lépett az alacsony munkabérek és a rossz munkakörülmények miatt. 

A legnagyobb és legforgalmasabb németországi légikikötőben a teher- és utasbiztonsági dolgozók hajnali 2 órakor kezdték meg a munkabeszüntetést 

– közölte a Verdi szakszervezet szóvivője reggel.

A repülőtéri személyzet legalább egyeurós órabéremelést követel, mivel állításuk szerint a koronavírus-járvány rontott az eddigi munkakörülményeiken, miközben Németország-szerte megemelkedtek a megélhetési költségek.

A sztrájk a Verdi és a szövetségi légiközlekedésbiztonsági szövetség (BDLS) közötti szerződéssel kapcsolatos vita része. A szakszervezet országszerte mintegy 25 ezer biztonsági dolgozó új szerződéséről tárgyal a munkáltatói szövetséggel. A tárgyalások három fordulója eddig nem vezetett eredményre.

A frankfurti repülőtér honlapja szerint kedd reggel számos induló járatot töröltek. 

A létesítményt üzemeltető Fraport korábban arra kérte azokat az utasokat, akik Frankfurtban akartak felszállni, hogy ne utazzanak a repülőtérre. A Frankfurton keresztül átszálló utasok számára sürgősségi szolgálatot vezettek be, az ott dolgozókat mentesítették a sztrájk alól – közölte a Verdi szóvivője. A további tárgyalásokra szerdán és csütörtökön kerül sor. A szakszervezet követelései között szerepel az órabérek legalább egyeurós emelése.

A figyelmeztető sztrájk hétfőn kezdődött és hét nemzetközi repülőtér forgalmát akadályozta. 

A biztonsági személyzet felfüggesztette a munkáját például a hamburgi és a berlini repülőtéren is. A Verdi becslése szerint nagyjából 1350 munkavállaló csatlakozott a tiltakozó akcióhoz, amelynek következtében hétfőn több száz járatot kellett törölni. A sztrájk várhatóan Hamburg, Stuttgart és Karlsruhe/Baden-Baden repülőterére is átgyűrűzik kedden.

Borítókép: landol egy gép a frankfurti repülőtéren (Fotó: Boris Roessler/dpa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.