időjárás 15°C Irén , Írisz 2023. március 25.
logo

Sztrájk bénítja a forgalmat Németország legnagyobb repülőterén

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Deutsche Welle
2022.03.15. 10:28 2022.03.15. 11:53
Sztrájk bénítja a forgalmat Németország legnagyobb repülőterén

Számos járatot töröltek kedd reggel a németországi Frankfurt repülőterén, mivel a biztonsági személyzet sztrájkba lépett az alacsony munkabérek és a rossz munkakörülmények miatt. 

A legnagyobb és legforgalmasabb németországi légikikötőben a teher- és utasbiztonsági dolgozók hajnali 2 órakor kezdték meg a munkabeszüntetést 

– közölte a Verdi szakszervezet szóvivője reggel.

A repülőtéri személyzet legalább egyeurós órabéremelést követel, mivel állításuk szerint a koronavírus-járvány rontott az eddigi munkakörülményeiken, miközben Németország-szerte megemelkedtek a megélhetési költségek.

A sztrájk a Verdi és a szövetségi légiközlekedésbiztonsági szövetség (BDLS) közötti szerződéssel kapcsolatos vita része. A szakszervezet országszerte mintegy 25 ezer biztonsági dolgozó új szerződéséről tárgyal a munkáltatói szövetséggel. A tárgyalások három fordulója eddig nem vezetett eredményre.

A frankfurti repülőtér honlapja szerint kedd reggel számos induló járatot töröltek. 

A létesítményt üzemeltető Fraport korábban arra kérte azokat az utasokat, akik Frankfurtban akartak felszállni, hogy ne utazzanak a repülőtérre. A Frankfurton keresztül átszálló utasok számára sürgősségi szolgálatot vezettek be, az ott dolgozókat mentesítették a sztrájk alól – közölte a Verdi szóvivője. A további tárgyalásokra szerdán és csütörtökön kerül sor. A szakszervezet követelései között szerepel az órabérek legalább egyeurós emelése.

A figyelmeztető sztrájk hétfőn kezdődött és hét nemzetközi repülőtér forgalmát akadályozta. 

A biztonsági személyzet felfüggesztette a munkáját például a hamburgi és a berlini repülőtéren is. A Verdi becslése szerint nagyjából 1350 munkavállaló csatlakozott a tiltakozó akcióhoz, amelynek következtében hétfőn több száz járatot kellett törölni. A sztrájk várhatóan Hamburg, Stuttgart és Karlsruhe/Baden-Baden repülőterére is átgyűrűzik kedden.

Borítókép: landol egy gép a frankfurti repülőtéren (Fotó: Boris Roessler/dpa)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.