Trudeau megállapodott az ellenzékkel a kormányzás folytatásáról

A kanadai miniszterelnök pártja tavaly megnyerte a választásokat, de nem szerzett abszolút többséget a parlamentben.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 22. 15:43
Canadian PM Trudeau Invokes Emergencies Act As Protests Continue In Ottawa
CANADA-CANADIAN-PM-TRUDEAU-INVOKES-EMERGENCIES-ACT-AS-PROTESTS-C Fotó: SCOTT OLSON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök kedden bejelentette, hogy megállapodást kötött az ellenzéki Új Demokrata Párttal (NDP) kisebbségi kormánya támogatásáról, így a kabinet 2025-ig hivatalban maradhat.

– Ez azt jelenti, hogy a kormány ebben a bizonytalan időben is kiszámíthatóan és stabilan tud működni, képes beterjeszteni és végrehajtani a költségvetést, és elintézni mindazt, amit a kanadaiaknak el kell intézni – fogalmazott a liberális politikus.

Trudeau Kanadai Liberális Pártja tavaly szeptemberben megnyerte a választásokat, de nem szerzett abszolút többséget a parlamentben, így csak külső támogatással tud kormányozni.

A mostani megegyezés értelmében a kormány támogatni fogja a balközép NDP fogorvosi ellátásra és gyógyszerekre vonatkozó elképzeléseit, de a párt politikusai nem kerülnek be a kormányba.
– Megállapodtunk, hogy együttműködünk. Arra összpontosítunk, amiben egyetértünk, és nem arra, amiben nem szögezte le Trudeau.

Az AP amerikai hírügynökség azt írja, hogy Trudeau elvileg a következő választáson is indulhat, amelyet legkésőbb 2025-ben kell majd megtartani, de valószínűleg mégsem fog, mert akkor már tíz éve lesz hatalmon, és népszerűsége is csökkent, különösen Kanada nyugati részén.

Borítókép: Kanadai zászlót tart a kezében egy férfi (Fotó: Scott Olson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.