Újraindul Vucsics a szerb államfői pozícióért

Szerbiában április harmadikán, az előrehozott parlamenti választással egyidőben dönthetnek az elnök személyéről.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 06. 13:45
DJOKOVIC, Novak; VUCIC, Aleksandar
Belgrád, 2022. február 3. Aleksandar Vucic szerb elnök a Novak Djokovic szerb teniszezõvel folytatott megbeszélése közben a belgrádi elnöki palotában 2022. február 3-án. Djokovic nem indulhatott el a január 17-én kezdõdött ausztrál nyílt teniszbajnokságon, mert nem oltatta be magát a koronavírus ellen, továbbá nem tudta igazolni, hogy orvosi mentességet kapott, ezért az ausztrál hatóságok visszavonták vízumát, és kiutasították az országból. MTI/EPA/Andrej Cukic Fotó: Andrej Cukic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra Alekszandar Vucsics hivatalban lévő államfőt indítja a köztársaságielnök-választáson a Szerb Haladó Párt (SNS) − erről döntött a legnagyobb szerbiai párt vezetése vasárnap. 

Ana Brnabics miniszterelnök jelentette be vasárnap, hogy „a tettek jelölték ki a köztársaságielnök-jelöltet, és a tettek magukért beszélnek”, Alekszandar Vucsics pedig az utóbbi öt évben kiválóan végezte munkáját, ezért ismét őt jelöli az SNS.

Alekszandar Vucsics jelölését a Szerbiai Szocialista Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség is támogatja.

Szerbiában április 3-án tartanak elnökválasztást, ezzel egyidőben pedig előrehozott parlamenti választás, és néhány helyen önkormányzati választás is lesz. Alekszandar Vucsics köztársasági elnök mandátuma május 31-én jár le. A köztársasági elnököt az állampolgárok közvetlen, titkos szavazással választják meg.

A várakozások szerint április harmadikán legalább tíz jelölt közül választhatnak a szerbiai állampolgárok.

Az induláshoz egy-egy jelöltnek tízezer támogatói aláírást kell összegyűjtenie.

Korábban már többen is jelezték, hogy indulnának a megmérettetésen. Indulni kíván Zdravko Ponos, a szerb hadsereg egykori vezérkari főnöke, Boszko Obradovics, a szélsőjobboldali Dveri mozgalom vezetője, Milos Jovanovics, a szintén jobboldali Szerbiai Demokrata Párt elnöke, Srdjan Skoro újságíró és Misa Vacsics, a Szerb Jobboldal nevű szerb nacionalista párt vezetője is. Amennyiben egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok ötven százalékát és még egy voksot, akkor második fordulót kell tartani, amelyen a két legtöbb szavazatot szerző jelölt méri össze erejét.

Borítókép: Aleksandar Vucic szerb elnök a Novak Djokovic szerb teniszezővel folytatott megbeszélése közben a belgrádi elnöki palotában 2022. február 3-án. (Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.