Washington az atomalku létrejöttével sem oldja fel a Forradalmi Gárda szankcióit

Robert Malley, az Egyesült Államok iráni különmegbízottja szerint az iráni hadsereget még mindig terrorszervezetként kell kezelni.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 27. 11:40
null
(FILES) In this file photo taken on September 22, 2018 members of Iran's Revolutionary Guards Corps (IRGC) march during the annual military parade marking the anniversary of the outbreak of the devastating 1980-1988 war with Saddam Hussein's Iraq, in the capital Tehran. - The United States will designate Iran's Revolutionary Guards as a terrorist organization, an unprecedented move that would ramp up pressure on the elite force, The Wall Street Journal reported April 5, 2019. The newspaper, quoting unnamed officials, said President Donald Trump's administration would announce the long-mulled decision as soon as Monday and that concerned defense officials were bracing for the impact. (Photo by STRINGER / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok akkor is fenntartja az iráni Forradalmi Gárdával, az iszlám köztársaság ideológiai hadseregével szembeni szankciókat, ha létrejön az atomalku − jelentette ki Robert Malley, az Egyesült Államok iráni különmegbízottja vasárnap a katari Doha Forumon.

Az amerikai törvények értelmében továbbra is szankciókkal sújtják [a Forradalmi Gárdát], és a mi megítélésünk [a gárda] mindig ugyanaz marad

− fejtette ki a diplomata, miközben Teherán azt követeli, hogy az Egyesült Államok vegye le a Forradalmi Gárdát a terrorszervezetek listájáról. Szombaton Irán megerősítette, hogy ez a követelése az iráni atomalku újjáélesztéséről szóló tárgyalásokon még a tárgyalt pontok között szerepel. Dohában, ahol politikai és üzleti vezetők találkoznak, Robert Malley azt mondta a tárgyalásokról: „Elég közel vagyunk, de már egy ideje elég közel vagyunk.” Úgy vélekedett, ez mindent elmond arról, hogy milyen nehéz kérdésekről van szó.

Kamal Harazi egykori iráni külügyminiszter, aki jelenleg Ali Hamenei ajatollah, az ország legfőbb vezetőjének tanácsadója, Dohában úgy érvelt, 

hogy a Forradalmi Gárda a nemzeti hadsereg, és a nemzeti hadsereg nem kerülhet fel a terrorszervezetek listájára.

Az iráni nukleáris tárgyalásokat felügyelő európai uniós koordinátor, Enrique Mora vasárnap Teheránban találkozik iráni kollégájával, Ali Bagheri Kánival, az iráni főtárgyalóval. 

Josep Borrell, az európai diplomácia vezetője szombaton a dohai fórum alkalmával úgy nyilatkozott, hogy a megállapodás elérése az iráni nukleáris kérdésben napok kérdése.

Borítókép: Az Egyesült Államok 2019 óta terrorszervezetként tartja számon az iráni Forradalmi Gárdát (Fotó: Stringer/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.