Bekérették Ukrajna budapesti nagykövetét

Szijjártó Péter Facebook-bejegyzésében közölte: itt az ideje, hogy az ukrán vezetők tudomásul vegyék a magyar nép akaratát.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 04. 06. 7:52
NEPOP, Ljubov
Budapest, 2019. április 26. Ljubov Nepop ukrán nagykövet Kun Szabó Istvánnal, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ parancsnokával tartott sajtótájékoztatón a Honvédkórházban 2019. április 26-án. A kórházban sebesült ukrán katonákat kezeltek. 2014 óta 39 katona gyógykezelését végezték el, április 26-án három hagyhatja el gyógyultan az intézményt. A nagykövet sajtóérdeklõdésre jelezte, biztonsági okok miatt nincs lehetõség arra, hogy felvételt készítsenek az ukrán katonákról vagy interjút készítsenek velük. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

− Itt az ideje, hogy az ukrán vezetők befejezzék Magyarország sértegetését és tudomásul vegyék a magyar nép akaratát − hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán, azt is jelezve: reggelre a minisztériumba kérették Ukrajna budapesti nagykövetét.

Mi a kezdetektől fogva világosan beszélünk a szomszédban zajló háború kapcsán: a katonai agressziót elítéljük, kiállunk Ukrajna szuverenitása mellett, az életükért futó menekültek százezreit beengedjük, hazánk történetének legnagyobb humanitárius akciója keretében pedig több száz tonna élelmiszert és egyéb adományt szállítunk

− hangsúlyozta Szijjártó Péter, hozzátéve: a magyar kormány számára mindennél fontosabb Magyarország és a magyar emberek biztonsága.

Ez nem a mi háborúnk, ezért abból ki akarunk és ki is fogunk maradni

− írta, majd kiemelte: a kormány nem hajlandó kockára tenni a magyar emberek békéjét és biztonságát, „ezért nem szállítunk fegyvereket és nem szavazzuk meg az energiaszankciókat”.

A magyar diplomácia vezetője szerint mindezekről a kérdésekről a magyar emberek vasárnap világos véleményt mondtak és világos döntést hoztak. „Azt gondolom, elég világosat és jól érthetőt” − jegyezte meg.

− Értjük, hogy az ukránoknak más lett volna az érdekük, nem is vitatkozunk velük: nekik az ukrán, nekünk pedig a magyar emberek érdeke az első − fogalmazott Szijjártó Péter, aki szerint 

„egy dolgot viszont nem tudunk szó nélkül hagyni: a magyar emberek demokratikus döntésének minősítgetését senki nem engedheti meg magának!”

Mint leszögezte, „a totalitárius rendszerek kialakításáról, a háborúban való cinkosságról és a magyar emberek akaratának sajnálatosságáról szóló nyilatkozatok elfogadhatatlanok”.

Itt az ideje, hogy az ukrán vezetők befejezzék Magyarország sértegetését és tudomásul vegyék a magyar nép akaratát. Mindezek világossá és érthetővé tétele érdekében ma reggelre a Külgazdasági és Külügyminisztériumba kérettük Ukrajna budapesti nagykövetét

− zárta szavait Szijjártó Péter.

Borítókép: Ljubov Nepop ukrán nagykövet (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.