Egyre több európai nagykövetség tér vissza Kijevbe

Úgy tűnik, egyre több európai ország tekinti biztonságosnak az ukrán fővárost, Kijevet, hiszen a háború kitörését követő önkéntes száműzetésük után kezdik újranyitni ideiglenesen bezárt nagykövetségüket.

2022. 04. 17. 12:29
DUDA, Andrzej; KARIS, Alar; NAUSEDA, Gitanas; ZELENSZKIJ, Volodimir; LEVITS, Egils
Kijev, 2022. április 13. A lengyel elnöki hivatal sajtóosztálya (KPRP) által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (k) fogadja Gitanas Nauseda litván, Andrzej Duda lengyel, Egils Levits lett és Alar karis észt államfõt (b-j) Kijevben 2022. április 13-án. MTI/EPA/KPRP/Jakub Szymczuk Fotó: Jakub Szymczuk
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Így tett szombaton Franciaország és Olaszország is, amelyek az utóbbi hetekben a biztonságosabb nyugat-ukrajnai Lvivbe helyezték át külképviseletüket.

Az utolsók között hagytuk el Kijevet, és az elsők között térünk vissza

 – jelentette ki Luigi Di Maio olasz külügyminiszter, aki szerint az olasz nagykövetség működése néhány napon belül visszatér a normális kerékvágásba. – Hét héttel ezelőtt hagytuk el Kijevet, s nem tudtuk, valaha visszatérünk-e – nyilatkozta Etienne de Poncins francia nagykövet.

Lviv nagyjából 80 kilométerre fekszik a lengyel határtól. A harci cselekmények mindeddig kevéssé érintették ezt a nagyvárost, ahova nagyon sok menekült érkezett Ukrajna más részeiből, és több ország – köztük hazánk – is ide helyezte át nagykövetségét Kijevből.

Az elmúlt hetekben már több magas rangú európai uniós tisztségviselő, illetve európai kormányfő tett látogatást Kijevben, ami annak a jele, hogy az ukrán főváros sokkal biztonságosabb. Az orosz hadsereg ugyanis fokozatosan kivonul a térségből és a dél-kelet-ukrajnai harctérre csoportosítja át csapatait.

A cseh diplomaták szintén a napokban tértek vissza az ukrán fővárosba.

A cseh zászló ismét lobog Kijevben. Ez is egyike azon lépéseknek, amelyekkel Csehország szeretné kifejezni Ukrajna támogatását

 – közölte a cseh külügyminisztérium.

Kijev kezd helyreállni. Néhány héttel ezelőtt a város teljesen üres volt, se autók, se emberek. Most viszont lassan, nagyon lassan kezd visszatérni az élet

 – mondta ugyancsak Valdemaras Sarapinas litván nagykövet, miután múlt héten visszatért a fővárosba. Egy héttel ezelőtt a Twitteren-közölt fotójával tudatta a világgal Matti Maasikas észt diplomata, az EU kijevi nagykövete, hogy ő is az ukrán fővárosban tartózkodik.

Visszatért Kijevbe a moldovai nagykövetség is. Szlovénia pedig már március végén döntött úgy, hogy Kijevbe küldi Bostjan Lesjak ügyvivőt, aki megérkezésekor közölte: „a város üres, szirénák és robbanások hallatszanak a távolból, de a fővárosban maradtak élete normális mederben folyik”. Janez Jansa szlovén kormányfő akkor azt mondta, ezzel a lépéssel akarják kifejezni az ukrán kormány erkölcsi támogatását, egyben visszautasította az ellenzék azon vádjait, hogy ez kockázatos lépés volt.

Ankarában április elején jelentették be, hogy Törökország újra megnyitja kijevi nagykövetségét. Törökország a NATO tagja, és Moszkvával, illetve Kijevvel is jó viszonyban van. Ennek köszönhetően közvetítőként tud fellépni a felek között a konfliktus lezárása érdekében.

Az európai országok példáját kellene követnie az Egyesült Államoknak, az amerikai nagykövetnek vissza kellene térnie Kijevbe – követelik amerikai republikánus szenátorok.

Számos nem kormányzati amerikai szervezet működik Ukrajnában, több ezer amerikai sose hagyta el az országot, amerikai sajtóorgánumok vannak jelen. Ideje visszatérni és megmutatni Ukrajnának és a világnak a szabadság iránti elkötelezettségünket

 – mondta Joni Ernst szenátor. A Fehér Házban közölték, egyelőre felmérik a biztonsági helyzetet Kijevben, mielőtt döntést hoznak.

A magyar kormány is a háború kitörése után, március elején döntött a kijevi magyar nagykövetség Lvivbe történő költöztetéséről. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter akkor azt mondta, amint a biztonsági körülmények lehetővé teszik, a nagykövetség stábja vissza fog menni Kijevbe.

 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fogadja Gitanas Nauseda litván, Andrzej Duda lengyel, Egils Levits lett és Alar karis észt államfőt Kijevben 2022. április 13-án (Fotó: MTI/EPA/KPRP/Jakub Szymczuk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.