Emmanuel Macron történelmi jelentőségű hibát követ el

A francia államfő mindössze pár nappal az elnökválasztás előtt rendelettel számolta fel a diplomáciai testületet. Marine Le Pen szerint a pártatlan diplomaták helyére így „barátok” kerülnek majd. Dominique de Villepin korábbi miniszterelnök úgy véli, Macron súlyos hibát követ el, amivel legyengíti az államot – olvasható a V4NA nemzetközi hírügynökség cikkében.

Forrás: V4NA Hírügynökség2022. 04. 20. 15:13
MACRON, Emmanuel
Marseille, 2022. április 16. Emmanuel Macron francia elnök beszédet mond egy kampányrendezvényen, Marseille-ben 2022. április 16-án. A francia elnökválasztás április 24-i második fordulójába Macron és Marine Le Pen, a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés párt vezetõje jutott be. MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo Fotó: Guillaume Horcajuelo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megdöbbentő lépésre szánta el magát Emmanuel Macron. Mint a Le Monde hírt adott róla, a francia államfő rendelettel számolta fel a diplomáciai testületet. A döntés rendkívül nagy felháborodást váltott ki mind a diplomaták, mind az ellenzék soraiban, az intézkedés a külügyminisztérium 800 magas rangú tisztviselőjét érinti. A lap értesülései szerint egy nagykövet azt nyilatkozta az AFP hírügynökségnek a rendelkezéssel kapcsolatban, hogy a diplomácia nem rögtönzés útján működik, hanem egy olyan gyakorlati képzés során sajátítják el a tisztviselők a tudást és tapasztalatot, melyet terepen, éles helyzetben végeznek.

Max-Erwann Gastineau francia esszéíró a Twitteren tette közzé egy hivatalban lévő nagykövet véleményét a történtekkel kapcsolatban. A diplomata szerint nem a posztok csökkentéséről van szó, hanem arról, hogy ily módon akarja a kormány elősegíteni a sokszínűséget, vagyis a nem, bőrszín, származás szerinti társadalmi és etnikai integrációt – írja a V4NA.

Gérard Araud, Franciaország egyesült államokbeli volt nagykövete is megszólalt a rendelkezéssel kapcsolatban, Twitter- bejegyzésében azt írta: a diplomáciai testület megszüntetésével egy több évszázados történet ér véget, és Franciaország lesz az egyetlen nagy nyugati ország, ahol nem működnek hivatásos diplomaták.

A Médiapart oknyomozó hírportál újságírója, Ellen Salvi Michel Duclos volt damaszkuszi nagykövet szavait idézve azt írta, hogy ezentúl „a haverok” kerülnek majd a diplomaták helyére. Zárójelben megjegyezte, hogy a külügyminiszter ellenezte a döntést.

Reagált a hírre Macron politikai ellenfele, Marine Le Pen is, aki szerint az elnök az állam pártatlan szolgáit fel akarja cserélni a „haverokra”. Hozzátette: elnökké választása esetén ő visszaállítja az érdemeken és a nemzeti érdekeken alapuló diplomatastátust.

Az elnökválasztáson harmadik helyen végző baloldali politikus, Jean-Luc Mélenchon azt írta a Twitteren: mérhetetlen szomorúsággal tölti el, hogy Franciaországnak meg kell tapasztalnia, ahogy megsemmisül a több évszázados diplomáciai hálózata, amely a második volt a világon. Hozzátette, hogy ezek után jöhet majd a „haverok kinevezése”.

Dominique de Villepin korábbi miniszterelnök történelmi hibának nevezte az intézkedést, mely az állam gyengülésének központi tényezője és Franciaország tündöklése elleni támadás.

Az egykori politikus a Twitteren közzétett rövid szövegében kihangsúlyozta, hogy a felszámolt diplomáciai testület nélkül nem lett volna ellenállás a 2003-as iraki amerikai beavatkozással szemben, és 2015-ben sem született volna megállapodás a párizsi klímakonferencián. Villepin szerint Franciaország ezzel a rendelkezéssel elveszíti a függetlenségét és a kompetenciáit, aminek súlyos következményei lesznek az elkövetkező években. Kiemelte, hogy épp a világ újraszervezése megy végbe, nagymértékű konfliktusok történnek, megemlítve Ukrajnát, a Dél-Kínai-tengert és a Száhel övezetet. Hozzátette: mindeközben új erőegyensúly alakul ki az Egyesült Államok és Kína, autoriter országok és liberális demokráciák között.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök beszédet mond egy kampányrendezvényen, Marseille-ben (Fotó: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.