Fogolycsere történt Moszkva és Washington között

A hosszú tárgyalások eredményeként hazatérhet Trevor Reed amerikai tengerészgyalogos és Konsztantyin Jarosenko orosz pilóta.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 04. 27. 15:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszas tárgyalások eredményeként kicserélték az Oroszországban elítélt Trevor Reed volt amerikai diákot és tengerészgyalogost Konsztantyin Jarosenko orosz pilótára − közölte szerdán Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Telegram-csatornáján. Jarosenko ügyvédje, Alekszej Taraszov szerint a csere egy harmadik országban történt meg. A Rosszija 24 hírtelevízióban bemutatták, ahogy Reedet a moszkvai Vnukovo reptérre szállították.

Konsztantyin Jarosenkót 2010. május 28-én fogtak el Libériában a DEA kábítószer-kereskedelem elleni harccal foglalkozó amerikai ügynökség emberei és helyi rendőrök. Drogcsempészettel vádolták meg és kiadták az Egyesült Államoknak, ahol húszévi börtönre ítélték.

Taraszov korábban elmondta: a nyomozati anyag szerint a Jarosenko bűnösségét állító bizonyítékokat Ukrajnában gyűjtötték. Az amerikai titkosszolgálatok megfigyelték a pilótát, lehallgatták telefonjait és pszichológiai nyomást gyakoroltak rá. A jogi képviselő szerint az egész megfigyelés törvénytelenül történt azért, hogy bizonyítékokat gyártsanak ellene és bűnös egyezségre kényszerítsék a pilótát. A pilóta anyja eredménytelen kegyelmi kérvényt írt több amerikai elnökhöz.

A 2019. augusztus 16-án Moszkvában őrizetbe vett Trevor Reedre 2020 nyarán szabtak ki kilencéves szabadságvesztést hatósági személy elleni erőszak címén amiatt, hogy agresszívan lépett fel a közte és a barátnője közötti hangos szóváltást követően a helyszínre kiszálló rendőrökkel. 

A tárgyalásán Reed nem ismerte el bűnösségét, és azt állította, hogy nem emlékszik a történtekre, mert ittas volt. Állítása szerint a súlyos ítélet egyértelműen politikailag motivált volt. Washington „abszurd színjátéknak” nevezte a tárgyalást. Reed, aki akkor az Észak-texasi Egyetem diákja volt, 2019 májusában orosz barátnője miatt és nyelvtanulási céllal költözött Oroszországba. Tavaly novemberben a börtönben éhségsztrájkba kezdett. Taraszov a tárgyalási folyamatot hosszadalmasnak, a cserét pedig csodának nevezte szerdai nyilatkozatában.

Borítókép: Trevor Reed elhagyhatja oroszországi celláját (Fotó: AP/Alekszander Nemenov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.