Harcot vívnak a baloldali voksokért Franciaországban

Sok múlhat azon, hogy Mélenchon hívei Macront vagy Le Pent támogatják-e az elnökválasztás második fordulójában.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 04. 11. 20:46
MACRON, Emmanuel; MACRON, Brigitte
Le Touquet, 2022. április 10. Emmanuel Macron francia elnök (j) és felesége, Brigitte Macron (b) a szavazófülkében állnak a francia elnökválasztás elsõ fordulójában az észak-franciaországi Le Touquet egyik szavazóhelyiségében 2022. április 10-én. MTI/EPA/AP pool/Thibault Camus Fotó: Thibault Camus
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétfőn hajnalban közölt hivatalos eredmények alátámasztották a vasárnap este ismertetett részeredményeket: Franciaországban a 2017-es elnökválasztáshoz hasonlóan ismét Emmanuel Macron hivatalban lévő elnök és a szuverenista jobboldali Marine Le Pen megméretésére kell számítani az elnökválasztás április 24-i második fordulójában.

A vasárnapi első fordulón leadott szavazatok százszázalékos feldolgozottsága mellett Macron a szavazatok 27,8 százalékát szerezte meg, míg Le Pen a voksok 23,1 százalékát tudhatja magáénak. Harmadik helyen 22 százalékkal a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon végzett. Éric Zemmour, a radikális publicistából lett politikus 7,1 százalékot, a jobbközép Valérie Pécresse 4,8 százalékot, Yannick Jadot zöld párti jelölt 4,6 százalékot, Anne Hidalgo, Párizs szocialista párti polgármestere pedig 1,8 százalékot szerzett. A részvételi arány 73,69 százalékos volt, ami húsz év óta a legalacsonyabb az elnökválasztás első fordulójában.

Macron hívei előtt tartott beszédében óva intett mindenkit, hogy a választás kimenetele még nem dőlt el. 

Egyben megfogadta, hogy igyekszik meggyőzni a választópolgárokat, így azokat is, akik nem mentek el most szavazni, vagy esetleg jobb- vagy baloldali jelöltre adták voksukat, hogy április 24-én már őt támogassák. Le Pen arról beszélt, hogy megválasztása esetén öt éven belül rendbe tenné Franciaországot. 

Ami április 24-én kockán forog, az, hogy milyen társadalmat és milyen civilizációt akarunk. Az önök voksától függ, hogy milyen helyet tudunk biztosítani az embereknek a pénz hatalmával szemben 

– hangsúlyozta az MTI által idézett jobboldali politikus.

Yannick Jadot, Anne Hidalgo, Valérie Pécresse és Fabien Roussel, a kommunista párt jelöltje bejelentette, hogy Macront támogatja a második fordulóban. Éric Zemmour és a szuverenista jobboldali Nicolas Dupont-Aignan pedig Le Pen támogatására kérte híveit. 

Zemmour kijelentette, hogy a nézeteltérések ellenére azért áll ki Le Pen mellett, mert Macron bevándorlók millióit engedte be Franciaországba, és kampányában fittyet hányt az országban kialakult bizonytalanságra. 

Jean-Luc Mélenchon úgy nyilatkozott, hogy előbb tanácskozik a szavazóival, csak azután jelenti be, ki mögé áll a második fordulóban. Ugyanakkor felszólította híveit, hogy a második fordulóban ne szavazzanak Le Penre. A felmérések szerint a radikális baloldali tábor megosztott, egyharmaduk Macront fogja támogatni, egyharmaduk Le Penre fog szavazni, egyharmaduk pedig otthon marad a második fordulóban.

Az Ifop közvélemény-kutató cég becslése szerint a második fordulóban Macron minimális különbséggel, 51-49 arányban fogja legyőzni Le Pent, az Ipos 54-46 százalékos eredményre számít. A két továbbjutott elnökjelölt hagyományos televíziós vitája április 20-án lesz. Öt évvel ezelőtt az elsősorban gazdasági kérdésekben felkészületlennek tűnt Le Pen számára a vita rosszul sikerült, s nagyban hozzájárult a Macronnal szembeni vereségéhez. 

Hatalmas adósság. A francia lapok kommentárjai szerint a viszonylagos érdektelenség mellett a választás egyik fő tanulsága, hogy a két nagy történelmi párt, a szocialisták és a hagyományos jobboldal még soha nem szerepeltek ilyen gyengén a legmeghatározóbb választáson. A szavazatok 4,8 százalékával az ötödik helyen végzett Valérie Pécresse, a jobbközép Köztársaságiak jelöltje pénzügyi adományokat kért választóitól „a köztársasági jobboldal túléléshez”. A francia szabályozás szerint az ötszázalékos támogatottság alatt végzett jelölteknek csak nagyon korlátozottan téríti vissza az állam a kampányköltségek egy részét. – Szükségem van a sürgős segítségükre május 15-ig az elnökválasztási kampány finanszírozásának megoldásához – mondta tegnapi rövid sajtótájékoztatóján Pécresse a pártja párizsi székházában. A jobbközép jelölt elmondta: hétmillió eurós visszatérítés hiányzik a kampányköltségvetéséből. – A Köztársaságiak nem tudják egyedül finanszírozni ezeket a költségeket, én magam személyesen ötmillió eurós adóssággal küszködöm – hangsúlyozta Valérie Pécresse. (MTI)

Borítókép: Az észak-franciaországi Le Touquet egyik szavazóhelyiségében a francia elnökválasztás első fordulójában 2022. április 10-én (Fotó: MTI/EPA/AP pool/Thibault Camus)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.