Katalán ultimátum Madridnak

Blokkolják a törvények elfogadását, és megszakítják a Madrid és Barcelona közötti párbeszédet – ezzel fenyegeti a spanyol kormányt Katalónia szeparatista elnöke a közelmúltban kirobbant kémbotrány miatt. A kanadai Citizen Lab internetes felügyelő szervezet szerint 2017 és 2020 között függetlenségpárti spanyol politikusokat hallgattak le az izraeli Pegasus-szoftver segítségével.

2022. 04. 26. 7:45
null
SPAIN-CATALONIA-POLITICS-ESPIONAGE Fotó: JAVIER SORIANO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Katalán-gate néven ismertté vált ügy áldozatai között vannak az elszakadáspárti vezetők, köztük a jelenlegi elnök, Pere Aragonés, valamint elődjei is, így a 2010–16 között elnöklő Artur Más, a Katalónia függetlenségét egyoldalúan kikiáltó Carles Puigdemont és utódja, Quim Torra is.

A kémbotrány válságba sodorta Spanyolország baloldali kormányát,

amely épp a függetlenedni vágyó katalánok és más szeparatista pártok támogatásának köszönhetően tud rendre többséget szerezni törvényei elfogadásához. A katalán republikánusok nem egyszer bénították már meg a törvényhozás folyamatát azért, hogy a függetlenedést segítő törekvéseiknek utat törjenek.

A Pegasus-botrány miatt a katalánok most ismét fenyegetőznek.

Aragonés közölte: ha a szocialista Sánchez-kormány nem ad világos és megnyugtató választ a kémkedésre, akkor blokkolják az összes közeljövőbeli jogszabály elfogadását. A zsarolás most azért különösen nyugtalanító, mert ezen a héten kellene átvinni a parlamenten az orosz–ukrán háború gazdasági hatásainak enyhítését célzó intézkedéscsomagot. A kormány ebbe foglalta bele az adókedvezményeket, közvetlen segélyeket és bónuszokat, amelyeket az állampolgárok kapnának meg, valamint ennek segítségével emelnék meg a létfenntartáshoz szükséges minimumjövedelmet is. Mivel a kormány a legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali Néppárt támogatására aligha számíthat, akadályba ütközhet a spanyolok kártalanítása, amelyre égető szükség lenne a történelmi, 9,8 százalékos márciusi infláció után.

Madrid eddig nem adott határozott választ a Pegasus-ügyre.

Bár tagadja a vádakat és a központi hírszerzésre próbálja hárítani a felelősséget, megdönthetetlen bizonyítékot még nem sikerült felmutatni saját védelmében. Sőt, Pedro Sánchez miniszterelnök – a katalán elnök legnagyobb sérelmére – még egyáltalán nem nyilatkozott a történtekről.

Felix Bolanos elnökségi miniszter vasárnap Katalóniába utazott, hogy találkozzon a republikánusok tanácsosával, Laura Vilagrával. Tájékoztatta, hogy belső vizsgálatot indítanak a hírszerzésnél, ezzel párhuzamosan elrendelnek egy független, ombudsmani vizsgálatot, továbbá azonnali hatállyal aktiválják az úgynevezett Hivatalos Kongresszusi Titkok Bizottságát, amelynek révén a hírszerzés igazgatója ad tájékoztatást a kémkedési ügyről és bocsát rendelkezésre különböző iratokat. Hozzátette: azért, hogy tisztázzák magukat, hajlandóak feloldani több titkos kormányzati dokumentumot is.

A katalánok nem méltányolták a kormány bejelentését.

Vilagrá szerint a találkozó rosszul sikerült, semmire sem kaptak választ, minden, amit a miniszter mondott, homályos és bizonytalan. Szerinte több vezetőt azonnali hatállyal meneszteni kell.

Pere Aragonés a maga részéről azt mondta: bizalma a miniszterelnökben jelenleg a nullával egyenlő.

Szerinte egy demokratikus ország nem kémkedik állampolgárai után, ilyen eszközöket csak terroristák és bűnözők ellen használnak. Szerinte ez a spanyol demokrácia legsúlyosabb kémbotránya, amely nem maradhat büntetlenül. Közölte: ha nem kapnak konkrét információkat, megvétózzák a törvényeket, valamint megszakítják a párbeszédet és az együttműködéseket Barcelona és Madrid között.

Az ombudsman hétfőn megkezdte a független vizsgálat lefolytatását, ezzel egy időben az ellenzék, valamint a kormány összes függetlenségpárti szövetségese, köztük a baszkok is azt követelik, hogy Pedro Sánchez kollégáival együtt azonnali hatállyal jelenjen meg a parlament előtt, és adjon magyarázatot a történtekre.

 

Borítókép: Pere Aragonés a szakítást is fontolgatja. (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.