Katasztrófahelyzetet hirdettek a Dél-afrikai Köztársaságban

A pusztító áradások eddig legalább 443 halálos áldozatot követeltek, és több ezer épületet döntöttek romba.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 04. 19. 8:38
null
Durban, 2022. április 12. A pusztítás nyomait nézik helyi lakosok a dél-afrikai Durbanben történt áradást követõen 2022. április 12-én. A heves esõzések okozta áradásokban eddig legkevesebb 45 ember vesztette életét. MTI/EPA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cyril Ramaphosa, a Dél-afrikai Köztársaság elnöke hétfő este országos katasztrófahelyzetet hirdetett a pusztító áradások miatt, amelyek eddig legalább 443 halálos áldozatot követeltek. Az államfő televíziós beszédében elmondta: a kormány előző este rendkívüli ülést tartott, és úgy döntött, hogy kihirdeti a nemzeti katasztrófahelyzetet.

Az ítéletidő az ország keleti részén található KwaZulu-Natal tartományban okozta a legnagyobb pusztítást, nem kímélve az egyik legnagyobb kereskedelmi kikötőt, Durbant. 

Az árvíz elmosta a főbb utakat, fennakadást okozva a közlekedésben és az áruszállításban. Egy tartományi vezető becslése szerint a károk meghaladják a 10 milliárd randot (235 milliárd forintot).

Az ítéletidő 13 500 háztartást érint

  mondta el a KwaZulu-Natal tartományt vezető Sihle Zikalala. Körülbelül 8300 házban és 550 iskolában keletkeztek károk, nagyjából négyezer lakóépület teljesen romba dőlt. Hatvanhárom embert eltűntként tartanak nyilván.

A novembertől áprilisig tartó időszakban minden évben heves viharok zúdulnak Afrika déli részére.

Madagaszkáron és Mozambikban gyakran pusztítanak árvizek, amelyek a Dél-afrikai Köztársaságot általában elkerülik.

Borítókép: a pusztítás nyomai a dél-afrikai Durbanben történt áradást követően 2022. április 12-én (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.