időjárás 23°C Ulrik 2022. július 4.
logo

Katasztrófahelyzetet hirdettek a Dél-afrikai Köztársaságban

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.04.19. 08:38 2022.04.19. 08:49
Katasztrófahelyzetet hirdettek a Dél-afrikai Köztársaságban

Cyril Ramaphosa, a Dél-afrikai Köztársaság elnöke hétfő este országos katasztrófahelyzetet hirdetett a pusztító áradások miatt, amelyek eddig legalább 443 halálos áldozatot követeltek. Az államfő televíziós beszédében elmondta: a kormány előző este rendkívüli ülést tartott, és úgy döntött, hogy kihirdeti a nemzeti katasztrófahelyzetet.

Az ítéletidő az ország keleti részén található KwaZulu-Natal tartományban okozta a legnagyobb pusztítást, nem kímélve az egyik legnagyobb kereskedelmi kikötőt, Durbant. 

Az árvíz elmosta a főbb utakat, fennakadást okozva a közlekedésben és az áruszállításban. Egy tartományi vezető becslése szerint a károk meghaladják a 10 milliárd randot (235 milliárd forintot).

Az ítéletidő 13 500 háztartást érint

  mondta el a KwaZulu-Natal tartományt vezető Sihle Zikalala. Körülbelül 8300 házban és 550 iskolában keletkeztek károk, nagyjából négyezer lakóépület teljesen romba dőlt. Hatvanhárom embert eltűntként tartanak nyilván.

A novembertől áprilisig tartó időszakban minden évben heves viharok zúdulnak Afrika déli részére.

Madagaszkáron és Mozambikban gyakran pusztítanak árvizek, amelyek a Dél-afrikai Köztársaságot általában elkerülik.

Borítókép: a pusztítás nyomai a dél-afrikai Durbanben történt áradást követően 2022. április 12-én (Fotó: MTI/EPA)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.