időjárás 4°C Balázs 2023. február 3.
logo

Libanon éjjel rakétákat lőtt ki, Izrael ágyútűzzel válaszolt

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.04.25. 12:45
Libanon éjjel rakétákat lőtt ki, Izrael ágyútűzzel válaszolt

Libanonból vasárnap éjjel rakétát lőttek Izraelre, a támadásra az izraeli hadsereg dél-libanoni célpontok elleni ágyútűzzel válaszolt hétfő hajnalban – jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet. A libanoni rakéta Matzuba kibuc mellett, lakatlan területen ért földet Észak-Izraelben, a határ közelében.

Izrael több tucat ágyúlövedékkel felelt mintegy két óra elteltével, ezek károkat okoztak egy dél-libanoni infrastrukturális célpontban is.

Nem tudjuk bizonyosan, hogy ki lőtt, egyik terrorszervezet sem vállalta magára, de úgy véljük, hogy egy palesztin frakció lehetett, összefüggésben a jeruzsálemi Templom-hegyen, Ciszjordániában és talán a Gázai övezetben történtekkel

– hangsúlyozta a lapnak Ran Koháv katonai szóvivő. Az említett térségekben a napokban összetűzések zajlottak le palesztinok és izraeliek között.

– Sokféle válaszadási lehetőségünk van, egy részük azonnali, amint láthattuk, és vannak továbbiak, részben titkosak is. Észak-Izraelben minden a megszokott módon folyik tovább – emelte ki Koháv.

A katonai szóvivő reményét fejezte ki, hogy nem fogják megzavarni lövedékek az ezen a héten esedékes jóm hasoát, az izraeli holokauszt-emléknapot, valamint a jövő heti emlékezés napját és függetlenség napját, Izrael nemzeti ünnepeit.

– Célunk, hogy ezek a napok példás csendben teljenek – mondta. – Nem érdekel minket, hogy kik állnak a színfalak mögött, ennek felderítése a katonai hírszerzés feladata. Szándékunkban áll megvédeni Izraelt mindenütt, függetlenül attól, hogy a Hamászról, az Iszlám Dzsihádról, lázadó harcosokról, a Hezbollahról vagy más frakciókról van szó. Minden forgatókönyvre felkészültünk – hangsúlyozta a szóvivő.

Legutóbb 2021. augusztus 6-án lőttek Dél-Libanonból 19 rakétát Izraelre, a libanoni és szíriai határ közelében lévő Har Dov térségbe. 

A Vaskupola légvédelmi rendszer befogta a rakéták nagy részét, néhány pedig lakatlan területeken landolt közülük anélkül, hogy sebesülést vagy kárt okozott volna. Az izraeli hadsereg válaszul lövedékeket indított a rakéták kilövőhelyeire. Tavaly augusztus 4-én is kilőttek Izrael felé három rakétát Libanonból – közülük kettő izraeli, egy pedig libanoni területen ért földet. Az egyik Kirjat-Smóne térségében tüzet okozott.

Izrael és Libanon között mindeddig nem született békeszerződés, kapcsolatukat jelenleg az ENSZ Biztonsági Tanácsának a 2006-os, második libanoni háborút lezáró, 1701. számú határozata szabályozza, melynek részeként nemzetközi békefenntartó csapatok (UNIFIL) állomásoznak Dél-Libanonban, az izraeli határ túloldalán a fegyverszüneti egyezmény ellenőrzése érdekében.

Borítókép: Izraeli katonák a Jeruzsálemet Ciszjordániától elválasztó falnál a ciszjordániai Kalandia ellenőrzőponton a muzulmán szent böjti hónap, a ramadán második péntekjén 2022. április 15-én (Fotó: MTI/AP/Nászer Nászer)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.