Megválasztása esetén nem kormányozna Éric Zemmourral Marine Le Pen

Marine Le Pen, a francia elnökválasztás jobboldali szuverenista jelöltje megválasztása esetén nem kíván az első fordulóban hét százalékot elért radikális jobboldali Éric Zemmourral közösen kormányozni, miközben Nicolas Sarkozy volt államfő bejelentette, hogy a második fordulóban utódját, Emmanuel Macront támogatja – derült ki a két politikus keddi nyilatkozataiból.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 04. 12. 20:35
MACRON, Emmanuel; LE PEN, Marine
Vernon, 2022. április 12. Marine Le Pen, a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés párt vezetõje és elnökjelöltje sajtótájékoztatót tart Vernonban 2022. április 12-én, két nappal a francia elnökválasztás elsõ fordulója után. Az elsõ fordulóban Emmanuel Macron francia elnök a szavazatok 27,8 százalékát szerezte meg, míg Marine Le Pen a voksok 23,1 százalékát tudhatja magáénak. Az április 24-i második fordulóba Macron és Le Pen jutott be. MTI/EPA/Yoan Valat Fotó: Yoan Valat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Éric Zemmour nem lehetőség – mondta kedden a két nappal ezelőtti első fordulóban 23 százalékos támogatottsággal a második helyen végzett Marine Le Pen a France Inter közrádióban a megválasztása esetén kinevezendő kormányáról. – Éric Zemmour ezt nem szeretné, és én sem szeretném – tette hozzá. A radikális megszólalásairól közismert publicista vasárnap ugyanakkor jelezte, hogy a nézeteltérések ellenére Le Pent támogatja a második fordulóban.

Az első forduló kampányában végig jeleztem, hogy milyen nézeteltéréseim lehetnek Éric Zemmourral, de mindig is elismertem, minden gond nélkül, hogy ő azok táborába tartozik, akik hisznek Franciaországban

– fogalmazott Le Pen. Arra a kérdésre, hogy a júniusi nemzetgyűlési választások előtt lehetséges-e szövetségkötés Le Pen pártja, a Nemzeti Tömörülés és Éric Zemmour pártja, a Visszahódítás között, az elnökjelölt elmondta: még nem tartanak itt. Emlékeztetett arra, hogy a parlamenti választások az elnökválasztás eredményétől függnek majd.

 Marine Le Pen annyit viszont elárult, hogy amennyiben elnöknek választják, megszüntetné a nők és férfiak közti egyenjogúságért felelős tárcát, és hat hónapra szóló feladattal megbízott államtitkársággal váltaná fel. – Nem akarok olyan államtitkárokat, akiknek soha nem kell számot adniuk a munkájukról – mondta.

Eközben Nicolas Sarkozy volt államfő (2007–2012) a Facebookon  jelezte, hogy az április 24-i második fordulóban a vasárnap 27,85 százalékos támogatottsággal az élen végzett jelenlegi elnökre, Emmanuel Macronra szavaz.

Az exelnök az utódja egyértelmű és kétértelműségtől mentes európai elköteleződésével indokolta döntését. Úgy vélte, Emmanuel Macron a jelenlegi helyzetben az egyetlen, aki cselekvőképes. Mint fogalmazott: Macronnak megvan a szükséges tapasztalata, hogy szembenézhessen a mostani súlyos nemzetközi válsággal, amely összetettebb mint valaha. 

A volt köztársasági elnök egyúttal arra hívta fel a jobboldali Köztársaságiak párt szavazóinak figyelmét, hogy a hűség a köztársasági jobboldal értékrendjéhez és kormányzási kultúrájához azt követeli meg, hogy Emmanuel Macront támogassák. Macron azonnal reagált az eddig hallgatásba burkolódzott Sarkozy  szavaira. Nagy megtiszteltetésnek nevezte a volt köztársasági elnök  támogatását. 

Az első forduló előtt a volt elnök nem támogatta nyilvánosan a saját pártja, a jobbközép Köztársaságiak jelöltjét, Valérie Pécresse-t, aki végül 4,78 százalékos eredményt ért el vasárnap. Pécresse egyébként már bejelentette, hogy Emmanuel Macront támogatja a második fordulóban. Lionel Jospin volt szocialista miniszterelnök (1997-2002) is jelezte, hogy a második fordulóban Macronra szavaz.

A két forduló közötti kampányát mindkét továbbjutott elnökjelölt a 22 százalékos támogatottsággal harmadik helyen végzett radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon szavazóinak megszólításával kezdte, s a megélhetési problémákat érintő javaslatokkal üzengetnek egymásnak is.  

Emmanuel Macron, akinek programjában a nyugdíjkorhatár 62-ről 65 évre emelése szerepel, hétfő este a BFM hírtelevízióban jelezte, hogy kész a javasolt nyugdíjkorhatárt 64 évre csökkenteni és népszavazást kiírni róla. Az államfő kedden a keleti-franciaországi Mulhouse és Strasbourg városába látogat, ahol az első fordulót a szavazatok 35, illetve 36 százalékával Mélenchon nyerte meg.  

Az elnök – aki az első forduló előtt egyetlen nagygyűlést tartott, és az ukrajnai háború miatt későn kezdte meg a kampányát – vasárnap este óta az országot járja, és az utcán, kamerák kereszttüzében vitázik a választókkal, mielőtt szombaton az ország második legnagyobb városában, a közbiztonsági problémáiról és az átlagosnál alacsonyabb életszínvonaláról ismert déli Marseille-ben tart nagygyűlést.  

Marine Le Pen eközben kedden közzétette új választási plakátját, amelyen a minden franciáért felirat szerepel.

A szuverenista jelölt, aki megőrizné a 62 éves nyugdíjkorhatárt, az áfa eltörlésével küzdene az infláció ellen, népszavazások révén átfogó intézményi reformot, valamint a nemzeti prioritásnak az alkotmányba foglalását kezdeményezné. Ez utóbbi azt jelentené, hogy kizárólag francia állampolgároknak járnának szociális támogatások. Ezenkívül az iszlamista ideológia elleni küzdelem jegyében a muzulmán fejkendő viselését is megtiltaná a nyilvános helyeken.  

Marine Le Pen, aki az első forduló előtti kampányát a megélheti kérdésekre építette, kedden úgy vélte, hogy Mélenchon elárulta a választóit, amikor azt kérte tőlük, hogy ne szavazzanak rá a második fordulóban. Emmanuel Macron szerinte ugyanis öt éven át antiszociális politikát folytatott. – Azt üzenem Jean-Luc Mélenchon választóinak, legyetek tényleg engedetlenek! Ne mentsétek meg Emmanuel Macron fejét! – mondta kedden Marine Le Pen szóvivője, Sébastien Chenu az LCI hírtévében, utalva a Mélenchon alapította és irányította Engedetlen Franciaország nevű pártra.

Az Ipsos közvélemény-kutató felmérése szerint a radikális baloldali tábor megosztott, 34 százalékuk várhatóan Macront fogja támogatni, harminc százalékuk feltételezhetően Le Penre szavaz, 36 százalékuk pedig valószínűleg otthon marad a második fordulóban. Az Ifop közvélemény-kutató cég szerint Macron minimális különbséggel, 51:49 arányban győzheti le Le Pent a második fordulóban, az Ipsos 54:46 százalékos eredményre számít.

Borítókép: Marine Le Pen, a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés párt vezetője és elnökjelöltje sajtótájékoztatót tart Vernonban 2022. április 12-én, két nappal a francia elnökválasztás első fordulója után (Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.