Négyre emelkedett a lengyelországi bányarobbanásban elhunytak száma

Nyolc bányászt továbbra is keresnek, a robbanás kilencszáz méteres mélységben történt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 04. 24. 11:32
null
Jastrzebie-Zdroj, 2022. április 23. Mentõautó a Jastrzebiei Széntársaság (JSW) Zofiówka szénbányája elõtt a dél-lengyelországi Jastrzebie-Zdrojban 2022. április 23-án, miután robbanás történt a bányában. A balesetben tíz ember eltûnt. A mentõcsapatoknak nincs kapcsolatuk a mélyben rekedt tíz bányásszal. A metánrobbanás 900 méteres mélységben történt. Négy napon belül ez a második bányaszerencsétlenség volt Lengyelországban. MTI/EPA/PAP/Zbigniew Meissner Fotó: Zbigniew Meissner
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy bányász holttestét találták meg a mentőalakulatok vasárnap, a dél-lengyelországi Zofiówka szénbányában a hét végén bekövetkezett földmozgás után, hat társukat még  továbbra is keresik – jelentette be a bányát üzemeltető Jastrzebiei Széntársaság (JSW). A Jastrzebie városban működő bányában, mintegy 900 méteres mélységben szombat hajnalban történt földmozgás, melynek következtében robbanással nem járó metángázszivárgást is észleltek.

A térségben dolgozó 52 bányász közül 42-en kimenekültek, 10-en viszont a föld alatt rekedtek. Szombat este a mentőalakulatok azt közölték, hogy megközelítettek négy vájárt a tárnában, de nem észleltek náluk életjeleket. Vasárnap megerősítették  mind a négy bányász halálát. A JSW beszámolása szerint az elhunytak mintegy harmincévesek voltak.

Hat eltűntet tovább keresnek, a magas metánkoncentráció és a   harminc foknál magasabb hőmérséklet miatt azonban a mentőakció lassan halad – tették hozzá a JSW részéről. Ezen a héten ez volt a második bányaszerencsétlenség a sziléziai bányákban. A Pniówek nevű, Pawlowice községben működő szénbányában szerdán bekövetkezett metánrobbanásban legalább öt ember meghalt, húsz sérültet kórházba vittek. Pawlowicében újabb robbanások miatt pénteken fel kellett függeszteni a mentést, miután a föld alatt rekedt hét bányászt kereső mentők közül is többen megsérültek.

Borítókép: Mentőautó a Jastrzebiei Széntársaság (JSW) Zofiówka szénbányája előtt a dél-lengyelországi Jastrzebie-Zdrojban 2022. április 23-án, miután robbanás történt a bányában (Fotó: MTI/EPA/PAP/Zbigniew Meissner)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.