Nem dolgozhatnak a gázai palesztinok Izrael területén

A megtorló intézkedés vasárnap lépett életbe, miután a Gázai övezetből újabb rakétákat lőttek ki Izraelre.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 04. 24. 9:30
null
Gáza, 2022. április 21. Elfogórakétákat lõ ki az izraeli hadsereg Vaskupola légvédelmi rendszere a Gázai övezet palesztin fegyvereseinek rakétatámadása ellen Gázában 2022. április 21-én hajnalban. Az elmúlt hetekben jelentõsen megnõtt a feszültség Izrael és a palesztinok között Ciszjordániában is, mert négy, különbözõ izraeli városokban végrehajtott terrortámadásban 14 ember vesztette életét. Az izraeli hadsereg fokozta ciszjordániai tevékenységét, a katonák õrizetbe vették különbözõ terrorszervezetek számos tagját, hogy ezzel megkíséreljék megfékezni az erõszakhullámot. MTI/AP/Adel Hana Fotó: Adel Hana
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izrael szombaton megtorló intézkedésként bejelentette: vasárnaptól megtiltja a gázai palesztinoknak, hogy izraeli területen dolgozzanak, miután újabb rakétákat lőttek ki a Gázai övezetből Izraelre.

Az erezi határátkelő lezárása több millió gázai palesztin életét befolyásolja, mivel ez az egyetlen gyalogos átkelőhely a fenti két terület között.

A Gázai övezet izraeli blokádját 15 éve rendelte el a zsidó állam. A mintegy 2,3 millió lakosú Gázai övezet és Egyiptom közötti déli rafahi átkelőhelyen kívül Izrael ellenőrzi az enklávé minden be- és kilépési pontját. – A pénteki rakétatámadásokat követően vasárnaptól a gázai kereskedőknek és munkásoknak nem engedélyezzük az erezi határátkelőhely átlépését. Az esetleges újranyitásról szóló döntést a biztonsági helyzet alapos értékelését követően hozzuk meg – jelentette be a Cogat, az izraeli védelmi minisztérium palesztin területek polgári tevékenységét felügyelő szerve.

Péntek este és szombaton három rakétát lőttek ki a Hamász iszlamista terrorszervezet által irányított Gázai övezetből Izrael déli részére.

Hétfő óta már több rakétát lőttek ki a palesztin területről, de ezek nem szedtek áldozatokat, és túlnyomó részüket elfogta a Vaskupola nevű izraeli légvédelmi rendszer. A korábbi rakétakilövések nyomán Izrael megtorló légitámadásokat hajtott végre a Gázai övezetben, amelyeknek nem volt halálos áldozatuk.

Borítókép: Elfogórakétákat lő ki az izraeli hadsereg Vaskupola légvédelmi rendszere a Gázai övezet palesztin fegyvereseinek rakétatámadása ellen Gázában 2022. április 21-én hajnalban (Fotó: MTI/AP/Adel Hana)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.