időjárás 12°C Petra 2022. október 2.
logo

Terrorhullám söpör végig Afganisztánon

Magyar Nemzet
2022.04.21. 15:30 2022.04.21. 15:35

Afganisztán negyedik legnagyobb városában, az ország északi részén lévő Mazar-e-Saríf városában robbanás történt egy síita mecsetben, ami a hatóságok szerint több tucatnyi áldozatot követelt, legalább 25-en vesztették életüket. A település kórházának vezetője az AP hírügynökségnek ugyanakkor azt mondta, hogy a merényletben legalább tíz hívő halt meg, további negyven pedig megsebesült. 

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet a Telegram-csatornáján jelentkezett a támadás elkövetőjeként.

A szintén észak-afganisztáni Kunduzban is robbanás történt: itt tizenegyen vesztették életüket vagy sebesültek meg egy helyi egészségügyi tisztségviselő szerint. Jelezte: az áldozatok száma emelkedhet.

Korábban Kabulban egy út menti bomba robbant fel, és két gyereket megsebesített. A pokolgép a főváros nyugati részén, egy főleg síiták lakta negyedben lépett működésbe. Két nappal korábban ugyanezen a területen egy iskolákat célzó robbanássorozat legalább hat embert, főleg kiskorúakat ölt meg, és 17-et megsebesített.

A robbantások mögött az Iszlám Állam helyi szerve, az Iszlám Állam Horászán Tartománya állhat. A csoport az elmúlt években több mint száz merényletet követett el Afganisztánban a helyi hatóságok, a síiták, az amerikai erők és a tavaly augusztusi amerikai kivonulás után a hatalmat magukhoz ragadó tálibok ellen is.

A tálibok és az Iszlám Állam egymás halálos ellenségei: míg előbbiek pastu nacionalisták, akik a független Afganisztánért harcoltak, addig utóbbiak egy egész világra kiterjedő iszlám kalifátust akarnak létrehozni. Az Iszlám Állam propagandája szerint a tálibok nem elég kemények az „eretnek” síitákkal szemben.

A tálibok azt állítják, hogy legyőzték az Iszlám Állam szélsőségeseit, de elemzők szerint továbbra is ők jelentik a legnagyobb biztonsági kihívást az új afgán kormány számára.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.