időjárás 21°C Csaba 2022. július 6.
logo

Tiltakozik Peking Nancy Pelosi esetleges tajvani látogatása ellen

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.04.07. 13:17 2022.04.07. 13:29
Tiltakozik Peking Nancy Pelosi esetleges tajvani látogatása ellen

A kínai külügyminisztérium csütörtökön tiltakozott Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök esetleges tajvani látogatása ellen, amelynek tervét egyelőre hivatalosan egyik részről sem erősítették meg. Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján a látogatás tervével kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva leszögezte: Kína határozott intézkedéseket alkalmazna a látogatás megvalósulása esetén.

A szóvivő emlékeztetett: Peking mindenféle hivatalos kapcsolattartást ellenez az Egyesült Államok és Tajvan között. Csao felszólította Washingtont, hogy azonnali hatállyal vonja vissza a látogatás tervét.

A CNA tajvani hírügynökség csütörtökön meg nem erősített értesülésként közölte, hogy Pelosi vasárnap érkezhet Tajvanra. Eszerint érkezésének dátuma egybeesne az amerikai–tajvani kapcsolatok alapjául szolgáló törvény hatályba lépésének 43. évfordulójával. A törvény előírja az Egyesült Államok számára, hogy Tajvant védelmi célból fegyverekkel lássa el. Az amerikai védelmi minisztérium legutóbb kedden hagyott jóvá fegyvereladást Tajvannak „a regionális fenyegetések elhárítása és a területvédelem” céljából. Ez már a harmadik jóváhagyott fegyverszállítás a szigetnek, amióta Joe Biden amerikai elnök hivatalba lépett. A kínai külügyminisztérium szerdán tiltakozott az újabb fegyvereladás ellen, erőteljes ellenintézkedéseket helyezve kilátásba. Peking saját területe részeként tekint Tajvanra, és az egy Kína elvét a diplomáciai kapcsolatok alapfeltételének tekinti.

Borítókép: Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke (Fotó: MTI/AP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.