időjárás 23°C Ulrik 2022. július 4.
logo

Újabb hadi felszereléseket szállít Washington Tajvannak

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.04.06. 08:45 2022.04.06. 10:48
Újabb hadi felszereléseket szállít Washington Tajvannak

Kilencvenötmillió dollár értékben újabb védelmi felszereléseket és szolgáltatásokat hagyott jóvá Tajvannak az amerikai kormány − közölte helyi idő szerint kedden az amerikai védelmi minisztérium. A felszerelések és szolgáltatások a szigeten lévő Patriot légvédelmi rendszer karbantartásával és fejlesztésével kapcsolatosak.

A Pentagon tájékoztatása szerint a cél „a regionális fenyegetések elhárítása és a területvédelem”.

A tajvani külügyminiszter üdvözölte a döntést, kiemelve, hogy így a sziget képes megvédeni magát „Peking folyamatos katonai terjeszkedésétől és provokációitól”. Az adásvételt várhatóan egy hónapon belül véglegesítik.

Legutóbb februárban hagyott jóvá az amerikai kormány hasonló nagyságrendű katonai szállítmányt Tajvannak, akkor is főleg a légvédelmi képességekhez kapcsolódóan, miután a kínai légierő rendszeresen megsérti Tajvan légvédelmi övezetét. 

Ez már a harmadik jóváhagyott fegyverszállítás a szigetnek, amióta Joe Biden amerikai elnök hivatalba lépett.

Elsőként negyven darab 155 milliméteres önjáró löveg eladását hagyták jóvá tavaly augusztusban.

Borítókép: A felszerelések és szolgáltatások a szigeten lévő, amerikai fejlesztésű Patriot légvédelmi rendszer karbantartásával és fejlesztésével kapcsolatosak (Fotó: Reuters/Tyrone Siu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.