A magyarellenes hisztéria ellenére marad az RMDSZ kormánypozíciója

Az egyik ellenzéki párt azt követelte a kormánykoalíció két nagyobbik pártjától: zárják ki a RMDSZ-t.

NOVÁK Katalin; KELEMEN Hunor
Novák Katalin Kolozsváron Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetek óta magyarellenes hisztéria jellemzi a román sajtó nagyobbik felét. Novák Katalin erdélyi látogatása előtt a bukaresti külügyminisztérium is csatlakozott a hangulatkeltéshez egy olyan nyilatkozattal, amely a magyar köztársasági elnöknek a határon túli magyarok képviseletére vonatkozó kijelentését kifogásolta. A tárca annak ellenére fogalmazta meg bírálatát, hogy korábban Klaus Johannis román államfő is hasonló kijelentéseket tett az ország határain kívül élő románokkal kapcsolatban.

Az ellenzéki, magyarellenes Románok Egyesüléséért Szövetség Novák Katalin vizitjének apropóján azt követelte a kormánykoalíció két nagyobbik pártjától: zárják ki az együttműködésből a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ). A bukaresti sajtóban eközben egyre gyakrabban jelennek meg olyan írások, amelyek az RMDSZ-t azért tekintik „nemzetbiztonsági veszélynek”, mert szoros kapcsolatot tart fenn az „oroszbarát” magyar kormánnyal. Bár egyes román hírportálok néhány nappal ezelőtt arról számoltak be, hogy a kormánykoalí­ción belül egyre erősebbek azok a hangok, amelyek a Magyarország irányából érkező „revizionista megnyilvánulások” miatt az RMDSZ kizárását sürgetik a hatalmi pozícióból, a legutóbbi koalíciós egyeztetésen szóba sem került ez a kérdés. Nem volt a terítéken egyetlen olyan „magyar ügy” sem, amely az utóbbi napokban nagy sajtóvisszhangot kapott. Értesüléseink szerint egyes szociáldemokrata, valamint nemzeti liberális politikusok szívesen látnák a kormányon kívül az RMDSZ-t, a szociáldemokraták és a nemzeti liberálisok vezetői részéről viszont nincs szándék a koalíció összetételének módosítására.

A gerjesztett magyarellenes hullám miatt ugyanakkor nem lesz egyszerű dolga az RMDSZ-nek, amikor az évek óta késlekedő kisebbségi törvény kerül napirendre. A tervek szerint a kormányprogramban is szereplő jogszabály tervezetét a parlament őszi ülésszakában nyújtanák be. Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője korábban azt nyilatkozta, hogy ebben a témában még a nyári szünet előtt terveznek egyeztetni román koalíciós partnereikkel, de az Erdélyi Magyar Szövetséggel is.

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Románia miniszterelnök-helyettese a kolozsvári püspöki hivatalban tartott találkozójukon 2022. május 20-án. (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.