Áll a bál a burkini viselése miatt, a prefektúra a bírósághoz fordult

A francia polgármester engedélyezné Grenoble uszodáiban és strandjain az egész testet takaró muszlim fürdőruha viselését, a prefektúra azonban miniszteri utasításra a közigazgatási bíróságon próbálta elérni, hogy ne viselhessenek a fürdőzők burkinit – olvasható a V4NA nemzetközi hírügynökség cikkében.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2022. 05. 17. 16:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaországban az utóbbi időben egyre nagyobb problémát jelent a nyilvános fürdőkben a burkini, vagyis az egész testet takaró muszlim fürdőruha viselésének kérdése, különösen Grenoble városában, ahol 2019 óta időről időre látványos akciókkal hívják fel magukra a figyelmet a burkini párti aktivisták. A város strandjain és uszodáiban higiéniai okokból nem engedélyezett a burkini használata, női aktivisták azonban erre fittyet hányva rendszeres akciókat szervezve látványosan demonstrálnak a szabály ellen, több alkalommal is előfordult, hogy egy tucatnyian ellepték a medencét.

A muszlim aktivistákról később kiderült, hogy igazából a provokáció volt a valódi céljuk, ugyanis egyikük sem helyi lakos, erre a város alpolgármestere, Annabelle Bretton által kiadott közleményből derült fény. Az alpolgármester beszámolt róla, hogy a 2021. július 21-én történt akcióban részt vevő hét nő az öltözőben burkinit húzott, és úgy mentek be a medencébe, annak ellenére, hogy ezt a fürdő szabályai nem teszik lehetővé, erre táblákkal és kiírásokkal is figyelmeztetik a vendégeket.

Grenoble polgármestere, Éric Piolle tavaly felhívta rá a figyelmet, hogy nincs egységes kormányzati rendelet a nyilvános fürdőkben való burkiniviseléssel kapcsolatban, ezért levélben fordult Jean Castex miniszterelnökhöz, állásfoglalást kérve a kormányfőtől.

Mivel egyértelmű, országos érvényű rendelet még mindig nem született a témában, Grenoble zöldpárti polgármestere ez év május elején bejelentette, hogy a május 16-án tartandó önkormányzati képviselő-testületi ülésen javasolni fogja a burkini engedélyezését az uszodákban és a strandokon. Piolle egy februári interjúban azt mondta a témával kapcsolatban, hogy a vallási jelképek viseléséről szóló 1905-ös törvény értelmében lehetőség van bármilyen öltözék viselésére privát térben és nyilvános helyeken egyaránt, legyen szó akár valláshoz kapcsolódó ruháról, akár hétköznapi öltözékről.

A hír azonban ismét nagy vitát kavart a burkini engedélyezésének kérdését illetően, olyannyira, hogy az Auvergne-Rhône-Alpes Regionális Tanács elnöke, Laurent Wauquiez azt mondta, hogy ha megszavazzák a polgármester javaslatát, akkor megszüntet mindenféle támogatást Grenoble városa számára, mivel a régió egyetlen centtel sem támogatja az iszlamizációt.

A burkini nyilvános uszodákban és strandokon való viselésének engedélyezése rendkívüli módon megosztotta Grenoble város képviselő-testületét, többen is ellenezték a polgármester javaslatának elfogadását, és voltak, akik előre jelezték, hogy nem fognak részt venni a szavazáson, írja a CNews hírportál.

Ugyanakkor népes azoknak a tábora is, akik a burkini viselésének engedélyezése mellett kardoskodnak, több mint százan, köztük Caroline de Haas feminista aktivista és Alice Coffin LMBTQ-aktivista is aláírta azt a nyílt levelet, melyben elítélik a nők megbélyegzését az alapján, hogy milyen fürdőruha viselése mellett döntenek.

A témával kapcsolatban megszólalt a prefektus is, közleményében azt írja, hogy Grenoble polgármestere a május 16-i városi tanácsi ülés célja egyértelműen az, hogy a városvezetés engedjen a vallási célú közösségi követeléseknek, melyek ellentétesek a szekularizmusról szóló 1905-ös törvénnyel, valamint a 2021. augusztus 24-i törvény rendelkezéseivel, ugyanis ha elfogadják a polgármester javaslatát, akkor az új rendelkezés egyértelműen aláásná a szekularizmus és a közszolgálat semlegességének elvét.

A szöveg arra is kitér, hogy amennyiben a városi tanács megszavazza a burkini viselésének nyilvános uszodában és strandon való viselésének engedélyezését, akkor Gérald Darmanin belügyminiszter utasítása alapján Isère megye prefektusa a grenoble-i közigazgatási bírósághoz fog fordulni annak érdekében, hogy jogi úton érje el a rendelkezés felfüggesztését, továbbá megszüntetését.

Isère megy prefektusa emlékeztet arra, hogy Grenoble polgármesterének kötelessége biztosítani a szekularizmus tiszteletben tartását, hozzátéve, hogy Éric Piolle azon indoklása, mely szerint különösen odafigyelnek majd a higiéniai szabályok betartására, nem elegendő egy ilyen döntés meghozatalának igazolására.

Nem sokkal a szavazás előtt az RMC műsorában megszólalt a témával kapcsolatban Grenoble polgármestere, Éric Piolle is, aki azt mondta, hogy nem kifejezetten a burkini viselésének engedélyezése a célja, hanem az, hogy eltöröljön minden olyan tilalmat, amelyek napjainkban a nők ruházatára vonatkoznak.

Szoros szavazást követően végül zöld jelzést kapott Grenoble uszodáiban és strandjain a burkini viselése, a döntésnek pedig komoly politikai következményei lehetnek.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.