időjárás 27°C Ottó 2022. július 2.
logo

Újranyit a dzsihádot támogató franciaországi mecset

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.05.16. 20:55
Újranyit a dzsihádot támogató franciaországi mecset

Öt hónappal az ott elhangzó radikális hitszónoklatok miatti bezárása után, ismét engedélyezte egy bíró az észak-franciaországi Beauvais-ban működő mecset megnyitását új imámokkal, miután vállalták, hogy tiszteletben tartják a köztársasági értékeket.

Az amiens-i közigazgatási bíróság bírája hétfőn engedélyezte a mecset újbóli megnyitását, figyelembe véve a decemberi bezárása után történt „változásokat”.

A bíró megállapítása szerint a változások − az érintett imám menesztése, a hitszónoklatok törlése a közösségi hálóról és a vallási közösség működési elveinek módosítása − indokolják a mecset újbóli megnyitását, e nélkül ugyanis súlyosan és nyilvánvalóan törvényellenesen sérülne a vallásszabadság.

A mintegy négyszáz hívőt tagjai közt számláló mecsetet december végén zárták be hat hónapra Oise megye prefektusának döntésére, a muszlim vallásra áttért és Szaúd-Arábiában tanulmányokat folytatott Eddy Lecocq imám miatt. 

Az imám 2021 áprilisa és decembere között radikálisak ítélt szónoklatokkal hívta fel magára a figyelmet.

Ezek a szónoklatok „a dzsihádot éltetik, más vallások híveitől történő elkülönülésre buzdítják a híveket és gyűlöletre szólítanak fel többek között a zsidók, a keresztények és a homoszexuálisok ellen” − állt a megyei közigazgatási hivatal tiltó rendelkezésében. Két héttel később Gérald Darmanin belügyminiszter a CNews csatornán a támogatásáról biztosította a mecset bezárását. 

A köztársasági modellt és Franciaországot támadta

 − fogalmazott akkor a tárcavezető a mecset vitatott imámjáról.

Az idén, április végén, az Államtanács semmisnek mondott ki egy másik mecset bezárásáról szóló belügyminisztériumi döntést is. Az az imaház a Bordeaux melletti Pessac-ban működik, és átmeneti bezárás után ismét fogadja a híveket. A mecset egyik imámját a szalafista ideológia terjesztésével vádolták. A francia parlament 2021-ben fogadott el törvényt az iszlamista szeparatizmus elleni küzdelemről, lehetővé téve imahelyek, vallási iskolák bezárását, illetve a szélsőséges hitszónoklatok betiltását.

Borítókép: A beauvais-i mecset (Fotó: Radio France)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.