Atomfegyverektől mentes világról tárgyalt a pápa és a japán kormányfő

Ferenc pápa már korábban is arról nyilatkozott, hogy a nukleáris fegyverek birtoklása „erkölcstelen”.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 04. 17:46
FERENC pápa; KISIDA, Fumio
Vatikánváros, 2022. május 4. A Vatikáni Média által közreadott képen Ferenc pápa fogadja Kisida Fumio japán miniszterelnököt a Vatikánban 2022. május 4-én. MTI/EPA/ANSA/Vatikáni Média Fotó: Vatikáni Média
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kisida Fumio japán miniszterelnök szerdán Ferenc pápával és a Vatikán vezető tisztviselőivel találkozva egy nukleáris fegyverektől mentes világ szükségességéről értekezett – közölte a Vatikán. Kisida és a pápa mintegy 25 percig beszélgetett a Vatikán egyik fogadótermében. A japán miniszterelnök ezután találkozott Pietro Parolin bíborossal, államtitkárral, a vatikáni diplomácia vezetőjével. A Szentszék sajtószolgálata közleményében azt írta, a megbeszéléseken szó esett a kétoldalú és a nemzetközi kapcsolatokról, „különös tekintettel az ukrajnai háborúra, hangsúlyozva a párbeszéd és a béke sürgősségét, kifejezve a reményt, hogy e célból egy atomfegyvermentes világ jön létre”.

Ferenc pápa megváltoztatta a nukleáris fegyverekről szóló egyházi tanítást, mondván, hogy puszta birtoklásuk „erkölcstelen”. E megjegyzéseket 2019-ben éppen Japánban tette, ahol tisztelgett a nagaszaki és hirosimai második világháborús atomtámadás halálos áldozatai és túlélői előtt.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető nemrégiben ígéretet tett arra, hogy felgyorsítja atomfegyvereinek fejlesztését, és azzal fenyegetőzött, beveti riválisai ellen. Rómában újságíróknak nyilatkozva Kisida azt mondta, hogy az észak-koreaiak olyan lépései, amelyek „a nemzetközi közösség békéjét, biztonságát és stabilitását veszélyeztetik, megengedhetetlenek”. Kisida szerdán találkozott Mario Draghi olasz miniszterelnökkel is. A megbeszélésen Draghi kifejtette, Olaszország, valamint az Európai Unió szélesebb értelemben egyetért Japánnal az indiai–csendes-óceáni térség stabilitásának fontosságában, és osztja az Észak-Korea fegyvertesztjei miatti aggodalmakat.

– Továbbra is egységesen és határozottan kell fellépnünk a szabályokon alapuló nemzetközi rend védelmében, egyebek között a Kínai-tengeren és a térségbeli szorosokban

– mondta Draghi.

Egyben sürgette Japánt, hogy gyorsan kezdje újra az európaiak számára a vízumok kiadását, és ösztönözze az uniós állampolgárok beutazását, miután a koronavírus-járvány miatt utazási korlátozásokat vezettek be a távol-keleti országban. – Olaszország újra megnyitotta határait a japán utazók előtt, egyebek között turisztikai céllal – hangoztatta Draghi. – Reméljük, hogy gyorsan újraindul a munkavállalási és tanulmányi vízumok kiadása, valamint az európai állampolgárok számára a turizmusra vonatkozó vízummentesség Japánban is – tette hozzá.

Borítókép: A Vatikáni Média által közreadott képen Ferenc pápa fogadja Kisida Fumio japán miniszterelnököt a Vatikánban 2022. május 4-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Vatikáni Média)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.