Biztonságos helyre kellett menekíteni a Srí Lanka-i kormányfőt

Az országot hetek óta tüntetések sújtják, a kormány képtelen megbirkózni a gazdasági válsággal.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 10. 10:20
null
Colombo, 2022. május 9. A kormány támogatói (b) és a kormányellenes tüntetõk összecsapása Colombóban 2022. május 9-én. Katonákat vezényeltek Srí Lanka fõvárosába, Colombóba a rend fenntartására, és határozatlan idõre kijárási tilalmat is elrendeltek, miután összecsaptak egymással a kormány támogatói és az államfõ lemondását követelõ tüntetõk. A helyi szakszervezetek ezen a napon megkezdték az egész hétre meghirdetett országos tiltakozó akciójukat, amellyel a kormány átalakítását és az államfõ távozását követelik. MTI/AP/Eranga Dzsajavardena Fotó: Eranga Dzsajavardena
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hadsereg kedd hajnalban biztonságos helyre menekítette a lemondott Mahinda Radzsapaksza miniszterelnököt a Srí Lanka-i fővárosban, Colombóban lévő hivatalos rezidenciájáról, miután több ezer tüntető áttörte a létesítmény kapuját. A rezidencia főbejáratán behatoló tüntetők megpróbálták megrohamozni azt a kétszintes épületet, ahol a tisztségéről leköszönt politikus, aki egyébként az államfő, Gotabaja Radzsapaksza testvére, családjával tartózkodott. Legalább 10 gyújtóbombát dobtak a létesítményre, a rendőrség könnygázt vetett be, és figyelmeztető lövéseket adott le a levegőbe, hogy megakadályozza a tömeg behatolását az épületbe.

RADZSAPAKSZA, Mahinda
Mahinda Radzsapaksza Srí Lanka-i kormányfő (Fotó: MTI/EPA/Chamila Karunarathne)

Az elmúlt hetek halálos áldozatokat követelő eseményeit követően, amelyek a kormányfő lemondását is kiváltották, a politikust biztonsága érdekében egy meg nem nevezett helyre szállították. Támogatói és a kormányellenes tüntetők közötti hétfői összecsapásokban öt ember meghalt, köztük egy parlamenti képviselő, és csaknem 200-an megsebesültek. A tüntetők és a Srí Lanka-i vallási vezetők a volt miniszterelnököt vádolják azzal, hogy a családi klán támogatóit a békés kormányellenes tüntetők megtámadására buzdította, ami megtorlást váltott ki.

A kormány támogatói lebontják a kormányellenes tüntetők sátrait Colombóban 2022. május 9-én (Fotó: MTI/EPA/Chamila Karunarathne)

Az országot hetek óta tüntetések sújtják amiatt, hogy a kormány képtelen megbirkózni az élelmiszer-, üzemanyag- és gyógyszerhiánnyal, ami az 1948-as függetlenség óta a legsúlyosabb gazdasági válságát idézte elő. Az országban, ahol kijárási tilalmat rendeltek el, Radzsapaksza több támogatójának házát felgyújtották.

Bezárt üzletek egy szinte teljesen elnéptelenedett colombói utcán 2022. május 6-án (Fotó: MTI/EPA/Chamila Karunarathne)

Az államfő, Gotabaja Radzsapaksza pénteken öt héten belül másodszor is szükségállapotot hirdetett, széleskörű jogköröket biztosítva a biztonsági erőknek, beleértve a gyanúsítottak őrizetbe vételének és hosszú ideig tartó, bírósági felügyelet nélküli fogva tartásának jogát. Engedélyezte továbbá, hogy bevessék a hadsereget a rendőrség támogatása érdekében.

 

Borítókép: a kormány támogatói és a kormányellenes tüntetők összecsapása Colombóban 2022. május 9-én (Fotó: MTI/AP/Eranga Dzsajavardena)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.