időjárás 32°C Kornél, Soma 2022. július 3.
logo

Dél-Karolina is szigorítja a transzgender sportolók versenyzését

Wittich Zoltán
2022.05.18. 18:45
Dél-Karolina is szigorítja a transzgender sportolók versenyzését

Törvény tiltja ezentúl, hogy női kategóriában induljanak a férfi testbe született, de magukat transzgender nőnek valló sportolók Dél-Karolinában. Ők a jövőben a születési nemüknek megfelelő kategóriában versenyezhetnek. A „Mentsük Meg a Női Sportot” törvény Henry McMaster republikánus kormányzó aláírásával lépett életbe, miután azt korábban az állam képviselőháza és szenátusa is elfogadta. A törvény általános iskolától, az egyetemi sportig védi a biológiai nőket, attól a konzervatív állásfoglalás szerint igazságtalan előnytől, amellyel egy erősebb férfi testbe született női-transz sportoló rendelkezik.

Úgy vélem a lányoknak lányokkal, a fiúknak pedig fiúkkal kellene versenyezniük. Ez mindig is így volt

– nyilatkozta korábban McMaster a transzsportolókat illetően.

– Amikor a törvények figyelmen kívül hagyják a biológiai különbségeket, akkor annak a legnagyobb kárát a nők és a lányok szenvedik el – nyilatkozta az Alliance Defending Freedom konzervatív keresztény jogvédő szervezet. A szervezet szerint a lányok megérdemlik, hogy egyenlő feltételek mellett, tisztességes keretek között versenyezzenek, ezért üdvözlik az új törvényt.

A törvényt ellenzők szerint azonban az „kegyetlen”, és olyan nem élsportoló diákokra is kiterjed, akik csak barátokat keresnek, és él bennük a versenyszellem. 

A transznemű fiatalok nem jelentenek veszélyt a tisztességes sportra. De ez a törvény szükségtelenül megbélyegzi a serdülő fiatalokat, akik a sporttal csapatmunkát tanulnának, miközben megismerik a győzelem és a vereség érzését

– véleményezte a törvényt több mint harminc LMBTQ-egyenlőséget hirdető csoport.

Dél-Karolina ezzel olyan konzervatív államokhoz csatlakozik, mint Texas, Arizona, Kentucky, Iowa és Oklahoma, ahol korábban hasonló törvényeket hoztak, míg Louisiana és Alaszka szintén egy ilyen törvény kidolgozására készül.

A The Economist angol nyelvű hetilap március 19-i számában egyébként azt javasolta, hogy mivel a sportnak minden körülmények között a sportszerűséget kellene választania, a „férfi-női” kategóriák helyett, bevezetésre kerülhetne a „nyílt” és a „női” kategória. Előbbiben bárki szabadon indulhatna, míg utóbbiban a biológiai nők versenyezhetnének.  

Borítókép: Transzgender sportoló a dobogó legfelső fokán az amerikai Georgia államban (Forrás: Justin Casterline/Getty Images)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.