időjárás 32°C Pál 2022. június 30.
logo

Kritikus csecsemőtápszer-hiány az Egyesült Államokban: Biden a termelési törvényhez nyúl

Forrás: MTI
2022.05.19. 07:23 2022.05.19. 09:00
Kritikus csecsemőtápszer-hiány az Egyesült Államokban: Biden a termelési törvényhez nyúl

Joe Biden amerikai elnök az úgynevezett védelmi termelési törvényt (Defense Production Act) hívja segítségül, hogy orvosolni tudják az Egyesült Államokban kialakult csecsemőtápszer-hiányt – jelentette be szerdán a Fehér Ház.

A jogszabály lehetővé teszi az elnöknek, hogy rendelettel utasítsa a magáncégeket, hogy vészhelyzetben előnyben részesítsék a kritikus termékek előállítását. Biden és Donald Trump volt elnök is alkalmazta a törvényt a koronavírus-járvány idején.

A védelmi termelési törvény még 1950-ben, a koreai háború kezdetekor született és lehetőséget ad a széleskörű polgári védelemre és a mozgósításra, továbbá széles körű felhatalmazást ad a kormányzatnak bizonyos termelési kapacitások és pénzügyi források bővítésére és erőteljesebb ellenőrzésére.

Az Egyesült Államokban ritka az anyatejet helyettesítő termékek hiánya, a mostani helyzet azonban több millió amerikai szülőt tölt el aggodalommal. Eleinte csak az ellátási láncok problémái és a járvány miatti munkaerőhiány okoztak fennakadást a bolti kínálatban.

A kialakult termékhiányt azonban tovább súlyosbította, hogy februárban a csecsemőételeket gyártó Abbott Nutrition élelmiszeripari nagyvállalat fertőzés miatt kénytelen volt visszahívni csecsemőtápszer-termékeit, és be kellett zárni a michigani gyárat. Számos kisbaba ugyanis megbetegedett, miután fogyasztott a cég bébitejéből, két csecsemő pedig életét is vesztette bakteriális fertőzés miatt.

Borítókép: Joe Biden (Fotó: MTI/AP/Manuel Balce Ceneta)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.