időjárás 32°C Kornél, Soma 2022. július 3.
logo

Őrizetbe vették a volt moldovai államfőt

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.05.24. 12:26 2022.05.24. 13:09
Őrizetbe vették a volt moldovai államfőt

Moldovában az ügyészség bejelentette, hogy házkutatást tartott kedden Igor Dodon korábbi államfő, a Moldovai–Orosz Üzleti Unió vezetőjének otthonában. Dumitru Robu megbízott moldovai főügyész elmondta, hogy Dodont őrizetbe vették, egyelőre 72 órára. Mariana Kerpek, a főügyészség szóvivője úgy tájékoztatott, hogy

Dodon ellen számos vádirattal kapcsolatban folyik vizsgálat. Ezek közé tartozik a passzív korrupció, a hazaárulás és a jogtalan meggazdagodás.

Hozzátette: a korrupcióellenes ügyészek az információs és biztonsági szolgálat tisztviselőivel együtt más helyeken, közvetítők tulajdonában lévő ingatlanokban is házkutatásokat tartanak.

Múlt héten Dumitru Robu büntetőeljárást rendelt el Dodon ellen a 2019 júniusában megjelent videók nyomán. A felvételeket rejtett kamerával készítették a Demokrata Párt akkori vezetője, Vladimir Plahotniuc oligarcha irodájában, aki a moldovai parlamentet és a kormányt felügyelte.

A felvételen látható, amint Plahotniuc, aki aktívan gyűjtött kompromittáló adatokat politikusokról, megpróbál átadni Dodonnak egy fekete táskát, amely feltehetően pénzt tartalmaz.

Bár a táskát nem vették át, az ellenzéki pártok korrupcióval vádolták meg Dodont. Néhány nappal később a Plahotniuc által ellenőrzött tévécsatornák bemutatták a videót, és Dodont megvádolták hazaárulással. Néhány nappal később az oligarcha elvesztette a befolyását, és az egyesült államokbeli Miamiba menekült.

Annak idején a moldovai korrupcióellenes ügyészség ellenőrizte a Dodonról készült videófelvételt, de nem talált bizonyítékot bűncselekményre, és egy chisinaui bíróság elutasította, hogy büntetőeljárást indítson. A múlt héten azonban a chisinaui fellebbviteli bíróság hatályon kívül helyezte ezt a határozatot.

Dodon úgy véli, hogy ezek az intézkedések a hatóságok kísérletei arra, hogy eltereljék a lakosság figyelmét az ország jelenlegi irányításában elkövetett kudarcokról és a gazdaság rohamosan romló helyzetéről.

Az oroszbarátnak tartott Igor Dodont a 2016 őszén megtartott első közvetlen elnökválasztáson választották meg államfőnek, és 2020 decemberéig állt az ország élén, amikor is az európai irányultságúként kezelt Maia Sandu volt kormányfő nyerte meg az elnökválasztást. Ez idő alatt a moldovai alkotmánybíróság több ízben is felfüggesztette elnöki tisztségéből, többször miniszteri kinevezések elutasítása miatt.

 

Borítókép: Igor Dodon sajtótájékoztatót tart 2022 januárjában. (Fotó: Sputnik/AFP/Mihai Karaush)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.