Pásztor István: Jó döntés volt, hogy Alekszandar Vucsicsot támogattuk

A Vajdasági Magyar Szövetség folytatni kívánja az együttműködést Szerbia újraválasztott köztársasági elnökével.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 31. 14:32
PÁSZTOR Bálint; PÁSZTOR István
Szabadka, 2022. április 4. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke sajtótájékoztatót tart Szabadkán, a párt székházában 2022. április 3-án, az elõrehozott szerbiai parlamenti választások, valamint elnökválasztás napján. A VMSZ-nek az elõzetes választási eredmények alapján a parlamentben várhatóan 5 vagy 6 mandátuma lesz. Pásztor István mögött Pásztor Bálint (j), a VMSZ alelnöke és listavezetõje, Kovács Elvira (b) alelnök és Juhász Bálint (b2), a Prosperitáti Alapítvány ügyvezetõje. "Elértük céljainkat, megvalósítottuk, amit szeretnénk" - hangsúlyozta Pásztor István. MTI/Molnár Edvárd Fotó: Molnár Edvárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke arra számít, hogy pártja a következő öt évben is folytatni tudja a megkezdett munkát Alekszandar Vucsics újraválasztott köztársasági elnökkel, aki kedden tette le hivatali esküjét. A legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke a Szabadkai Magyar Rádió kedd reggeli műsorában beszélt arról, hogy az utóbbi tíz évben kiépített jó partnerkapcsolatnak a Vajdasági Magyar Szövetség is haszonélvezője volt. 

– Ez az együttműködés a kölcsönös tiszteleten, megbecsülésen, partnerkeresésen, és a közös ügy szolgálatán alapult. 

A közös ügy pedig ennek az országnak az ügye, amelyiknek mi is polgárai vagyunk, emellett pedig a mi identitásunk megőrzésének az ügye.

Ebben, azt gondolom, hogy az elmúlt években is előre haladtunk, és jó eredményeket sikerült elérnünk – húzta alá Pásztor István.

Mint mondta, jó döntés volt a VMSZ részéről, hogy a választáson Alekszandar Vucsicsot támogatta, mert azok, akik a hivatalban lévő elnök kihívói voltak április 3-án, az elmúlt két hónapban eltűntek a közéletből, ami a politikus szerint azt bizonyítja, hogy nem voltak alkalmas jelöltek. Hozzátette:

a szerb elnök kiállása az Oroszország elleni embargó bevezetése ellen a gázszállítás biztosítása érdekében is azt bizonyította, hogy jó döntést hozott az, aki támogatta Alekszandar Vucsicsot.

Pásztor István emlékeztetett arra, hogy már két hónap telt el az előre hozott parlamenti választások óta, a számos megismételt voksolás és beadott óvás miatt azonban az országos választási bizottság még nem közölte a végleges eredményeket, ezért a parlament sem tudott megalakulni, és a kormányalakítás is késik. A VMSZ elnöke szeretné, ha ez a folyamat felgyorsulna, mert amíg nincs végleges eredménye a választásnak, addig nem indulnak el azok az alkotmányos és törvényes határidők, amelyeken belül a különböző lépéseket meg kell tenni, vagyis a hivatalos és végleges eredmény közlését követő 30 napon belül kell megalakulni a parlamentnek, a kormánynak pedig a törvényhozás alakuló ülését követő 90 napon belül. Pásztor István arra számít, hogy a VMSZ az utóbbi évekhez hasonlóan a kormánykoalíció része lesz, és államtitkári szinten tud részt venni a kormány munkájában.

Borítókép: Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke sajtótájékoztatót tart Szabadkán, a párt székházában 2022. április 3-án, az előre hozott szerbiai parlamenti választások, valamint elnökválasztás napján (Fotó: MTI/Molnár Edvárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.